Thomas startar upp Alpina skidgymnasiet i Arvidsjaur

-Här på Sandbackaskolan i Arvidsjaur finns alla förutsättningar för bra alpin skidträning, säger Thomas Lindberg, som fått tjänsten som alpin huvudtränare.

Thomas berättar att han är en norrbottning i "exil". Han bor visserligen i Åre men gick såväl grundskolan som gymnasiet i Luleå. 

Dessutom genomfördes värnplikten på dåvarande I22, i Kiruna, och Thomas jobbade sedan kvar i Kirunafjällen i flera år. Det passade honom bra eftersom han åkt skidor hela livet:

-De senaste 10 åren har jag arbetat i fjällen, både i Sverige och utomlands. Mestadels med att kombinera alpint tränarskap och att vara ansvarig för Försvarsmaktens lavinsäkerhetsfunktion. Givetvis kommer skideleverna vid nya gymnasieprogrammet att få en utbildning i lavinsäkerhet också!

Thomas har även en del andra erfarenheter i bagaget. Han har läst företagsekonomi och beteendevetenskap på universitet i fem år. Efter det har han hunnit med en rad olika jobb som ledare i både stora börsnoterade bolag och små företag. Han har även drivit eget företag i många år inom organisationsutveckling och destinationsutveckling med uppdrag för såväl stora statliga organisationer som företag.

Men utförsåkning och fjäll är det primära intresset. När det dök upp en chans att få vara med att starta ett helt nytt skidgymnasium i Arvidsjaur tvekade inte Thomas:
-Det känns som en härlig utmaning i och med att jag har högsta nivån på tränarutbildning samt lång erfarenhet av alpint.


Som tränare har han gått den långa vägen från barn-/ungdomstränare, till att träna elitåkare. Enligt Thomas är det ”mycket givande och utvecklande” för honom att arbeta med motiverade ungdomar som har mål och drömmar.

Det är dock mycket som ska ordnas innan utbildningen kan dra igång med första kullen skidelever, hösten 2019:
-Vi är inne i en uppbyggnadsfas där marknadsföring är en väldigt viktig byggkloss i det hela. Vi står även inför rekrytering av åkare, tränare samt inköp av utrustning, för att kunna starta upp verksamheten.

Skolans idé är att arbeta mycket med uppbyggande fysisk träning. Med målsättning att eleverna ska vara skadefria under hela gymnasietiden. De får en elitsatsning på alpin skidåkning kombinerat med studier på programmen; natur, ekonomi och samhälle.

-Alpin skidåkning är en väldigt komplex idrott som ställer stora krav på en bred fysisk förmåga. Arvidsjaur har fantastiska förutsättningar för en varierad fysisk träning, säger Thomas och ger en rad på exempel: 

  • Löparspår
  • Gym 
  • Idrottshall
  • Klättervägg
  • Friidrottsanläggning
  • Ishall
  • En fostrande militär stridshinderbana

Allt inom fem minuters avstånd från Sandbackaskolan. Närhet till träning och att det är lätt att gå skidgymnasium i Arvidsjaur är en del i profilen:
-Dessutom är samhället tillräckligt stort för att hålla en bra service i övrigt.


Skidträningen kommer till stor del att genomföras i den lokala Prästbergsbacken. Även den inom fem minuters avstånd från skolan. Eleverna kommer även att träna i andra anläggningar som Kåbdalis, Nalovardo, Åre mm.

Thomas ser en stor alpin utvecklingspotential i Arvidsjaur:
-Med den nya och effektivare snökanonanläggningen som finns från nästa år kan vi skapa en ny marknad som lockar elitåkare från hela världen, som vill träna tidigt på snö i bra backar, säger han och jämför med exempelvis Kåbdalis.

Har du några visioner så här på rak arm som du kan berätta om?
-Att inom några år få till ett riktigt attraktivt alpint NIU. Tre till fyra tränare på heltid. Elever som representerar och marknadsför Arvidsjaur både i Sverige och utomlands och gör skolan till ett positivt och välkänt varumärke. 

-Sist men inte minst, att våra elever trivs och utvecklas här i Arvidsjaur.

 

 

Skriv ut: