Pärlor i kommunen

Att vara turist behöver inte alltid innebära att man reser till avlägsna platser. Det finns nämligen ofta mer än vad man först tror att upptäcka även på hemmaplan.

I hopp om att hjälpa dig att upptäcka de pärlor som finns i Arvidsjaur har vi försökt samla olika tips och idéer om vad som går att göra under lediga dagar.

 • Gamla prästgården (1,9 km från Turistbyrån)
  En mängd olika lokala föremål att upptäcka och se. Här finns handarbete, hembakat fikabröd och såklart hembygdsmuseeum.

 • Lappstaden (450 m från Turistbyrån)
  Lappstaden är Sveriges största bevarade samiska kyrkstad. appstaden finns över 80 kåtor och häbren från slutet av 1700-talet vilka fortfarande ägs av samiska familjer. Sista helgen i Augusti varje år används Lappstaden på riktigt under Storstämningshelgen, en samisk kyrkohögtid.

 • Arvidsjaur Kyrka (400 m från Turistbyrån)
  Kyrkan invigdes 1903 och utgör den femte kyrkan i Arvidsjaur. Tidigare låg många av Arvidsjaurs kyrkor borta vid rondellen vid E45 men då marken var full av sten och omgiven av myrar så var det svårt att odla i marken varvid man valde nuvarande plats för den nya kyrkan. Det var också närmare där invånarna bodde pga den dåliga jorden.

 • Centrumbadet med äventyrsbad och hoppborg ute på sommaren (500m från Turistbyrån).
  Innebad (även öppet sommartid) med aventyrsdel och annat skoj.

 • Gielas badstrand och minigolfbana och lekpark m.m. (1,9 km från Turistbyrån)
  Utebad med fin strand. Här finns även lekpark och minigolfbana. Perfekt för varma och lata dagar

 • Lillbergets utkiksplats (2,6 km från Turistbyrån)
  Med en fin utsikt över samhället och flera grillplatser är Lillberget perfekt som plats att njuta på

 • Prästberget (1,6 km från Turistbyrån)
  Prästberget är på vintern den skidbacken som är närmast centrum och på sommaren en perfekt promenad för den som har viss vana vid att gå i brant terräng. Även barn från ca 5 år klarar att gå upp så länge tempot är lugnt. Tänk på att ta det försiktigt på vägen ner för det kan vara brant på vissa platser.

 • Nyborgstjärn, fin promenad (650 m från Turistbyrån)
  Nyborgstjärn runt är en trevlig promenad som går runt själva sjön/tjärnen. Mysigt och fint. Det finns flera rastplatser runt hela området

 • Flygbryggan (bad och grill) (1,9 km från Turistbyrån)
  Utsikten över Arvidsjaursjön är riktigt fin här. Detta är en bra plats för både bad, grill och för att se norrsken på vintern.

 • Trollforsen (61 km, ca 1 timma från Turistbyrån)
  Trollforsen är en vacker forssträcka som även bildar Trollholmen genom att forsen delar sig. Holmen är knappt fyra kilometer lång och som mest 700 meter bred. På båda sidor omges Trollholmen av strida forsar. Den södra armen har på flera ställen skurit sig kraftigt ner och bildat raviner. En rad av forsar och fall bildar här ett mäktigt trappstegsfall. Skogarna på båda sidor om älven är gamla, här finns b.la. 4-500 åriga tallar.

 • Grodkällan (34km, 30 timuter från Turistbyrån)
  Ute på Slengmyran finns den artesiska/"kokande" källa, Grodkällan. Här bubblar det turkosa vattnet upp från marken under högt tryck. Utsedd till Årets källa 2019, av Källakademin. 

 • Rallarmuseum i Moskosel (44 km, ca 35 minuter från Turistbyrån)
  I Moskosel finns det uppskattade och intressanta Rallarmuseumet där det berättas om hur inlandsbanan kom till och om alla de intressanta personligheterna som varit med och skapat denna järnvägen.

 • Akkanålke (27 km, ca 27 minuter från Turistbyrån)
  Vittjåkksfjällen och Akkanålke tillhör inte vår fjällkedja utan är urberg, fem gånger så gammalt som den verkliga fjällkedjan som "bara" är 430 miljoner år gammal. I reservatet finns toppar på över 700 möh som ger en storslagen utsikt. Unikt för området är också att den bård av fjällbjörk som ofta finns innan kalfjällen saknas här.
  I den gamla granskogen finns flera hotade arter som trivs i gammal skog med död ved.

 • Vittjåkk (8,5 km, ca 11 minuter från Turistbyrån)
  Se Akkanålke

 • Storforsen (98 km, ca 1 timma 20 minuter från Turistbyrån)
  Även om Storforsen inte ligger i Arvidsjaurs kommun utan i Älvsbyn så är det ändå väl värt en utflykt och är en av de största forsarna i Europa.

 • Hängengården (44 km, ca 33 min från Turistbyrån)
  Hängengårdens hembygdsmuseum förfogar över en unik samling byggnader och föremål från 1700-talet och framåt som främst visar inlandets nybyggarepok.
  Omkring 3000 föremål finns till beskådande!

 • Gallejaur hembygdsområde (60 km, ca 46 minuter från Turistbyrån)
  Gallejaur är ett viktigt kulturreservat där äldre bebyggelse och landskap bevaras. Området bär på en rik historia och här finns många intressanta saker att se och lära sig om
Skriv ut: