Vittjåkk-Akkanålke

Inom Vittjåkk-Akkanålkes fjällurskogs naturreservat finns flera slingor att vandra. Det går i princip att ansluta var man själv vill, men många väljer att utgå från Vittjåkks skidanläggning uppe på Vittjåkk. Med bil tar det ca tio minuter från Arvidsjaurs samhälle och så är du uppe på Vittjåkk.

Vittjåkk-Akkanålke-leden

Väljer du att gå längre sträcka kan du ansluta från byn Storberg och gå upp mot 15 kilometers-slingan på Vittjåkk. Går du från Storberg passerar du bland annat toppen på lågfjället Akkanålke eller Áhkánålggie (Käringaxeln) som är stavningen på Arvidsjaurs samiska. Fjället har en milsvid utsikt mot fjällen i öster samt Vittjåkk och Guorbbabouvda som ligger inom naturreservatet. Utsikten kan ta andan ur vem som helst. Från toppen går en liten stig ut på den gamla ättestupan vid Stenträskflygget som även den är en fin utsiktsplats. För den som bara vill titta på utsikten kan man också köra med bil nästan hela vägen upp. Respektera dock trafiksignalen vid masten högst upp då det kan innebära en säkerhetsrisk att köra längre upp om den visar rött. Leden fortsätter nedför bergssidan mot sjön Stenträsket där man kan fiska röding. Fiskekort och båt kan köpas/hyras via Intersport i Arvidsjaur. Stigen leder här över spångad myr och ansluter till leden Vittjåkk 15 km som tar vandraren till parkeringen vid Vittjåkk (vid skidanläggningen. Väl där kan man vandra vidare på Vittjåkksleden hela vägen till Arvidsjaur samhälle.

Vittjåkk-Akkanålkeleden tar dig genom hela Norrlands spektrum av naturtyper så som gammal urskog, vidsträckta myrmarker och lågfjäll över trädgränsen. Om planen är att vandra hela vägen till Arvidsjaur rekommenderas vandringen som en tvådagarstur. Det finns vindskydd och grillplatser längs leden men eget tält rekommenderas.

 

Vittjåkk 3 & 5 km

Lågfjället Vittjåkk, placerat i Vittjåkk-Akkanålke fjällurskogs naturreservat har ett flertal vandringsleder som är lättillgängliga genom bra parkering och närhet till Arvidsjaur samhälle.
Vandra genom gammal orörd urskog och beundra landskapets variation från kalfjäll till skog och myrmark. Leden är lättrampad och lämpar sig för hela familjen eller motionären. Längs leden finns en kåta och ett flertal vindskydd med grillplatser där en fikapaus passar ypperligt.

 

Vittjåkk 15 km

På den 15 km långa leden vandrar du förbi Vargtjärnskåtan vid Vargtjärnen och nedåt i tät urskog innan du kommer ut bland alla små tjärnar med utsikt mot ättestupan och fjället Akkanålke. Via den stora sjön Stenträsket och på spångad myr återvänder du tillbaka till parkeringen vid Vittjåkk.
Det är också möjligt att fortsätta vandringen mot Akkanålke och byn Storberg. Den leden ansluter vid nordvästra delen av sjön Stenträsket. I Stenträsket kan man också fiska röding, för fiskekort och mer information, kontakta receptionen på kommunhuset/ turistbyrån Arvidsjaur.

Skriv ut: