Skräpplockardagarna 2020

Uppdatering 2020-04-22: Vi har i dagsläget för avsikt att genomföra Skräpplockardagarna som planerat. Fortsätt att anmäla er enligt nedan. Kom ihåg att själva beställa påsar i Håll Sverige Rents webbshop. Vid frågor mejla kundtjanst.avfall@arvidsjaur.se

Hej alla skolor, förskolor och gymnasieskola! Arvidsjaurs kommun har som tradition att delta i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, och föreningar skräp både för att göra sin närmiljö finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Var med oss i vår! Deltagarantalet var rekordstort i Arvidsjaur i fjol. Vi var en av de tio kommuner som hade flest deltagare sett i förhållande till antal ungdomar i kommunen! Vi hoppas på högt deltagande även i år. ÅVC-personal kommer gärna ut till skolorna och hjälper eleverna sortera sitt skräp i samband med plockningen. I år kommer vi att genomföra skräpplockardagarna under vecka 20 (11-15 maj) vilket är något tidigare än vanligt, detta för att hinna återkoppla i tid till Håll Sverige Rent. Vi håller tummarna för att snön hunnit försvinna tills dess.

 


En konsert med Panetoz är vinsten till bästa Skräpplockarkommun. Foto: Johan Gustafsson

Det finns ett fint pris till barnen i den vinnande kommun som satsar lite extra på aktiviteter som gynnar och stärker kampanjen Skräpplockardagarna. Priset är en konsert med Panetoz. Hur coolt skulle inte det vara? Därför hoppas vi att ni pedagoger kan ta skräpplockardagarna till en högre nivå. Låt er kreativitet sprudla och hitta på kringaktiviteter med eleverna som har att göra med kampen mot nedskräpning. Kringaktiviteterna genomför ni när ni har möjlighet men senast vecka 20. Några förslag:

 •  Gör en film om nedskräpningens konsekvenser.
 •  Intervjua medborgare på samhället eller föräldrar om nedskräpning. Sammanställ i rapport.
 •  Integrera nedskräpning i olika ämnen; matematik, historia, geografi osv.
 •  Kom med förbättringsförslag som kan minska nedskräpningen.
 •  Gör en skräpmätning. Hur mycket skräp finns det på en viss yta? Håll Sverige Rent har en app för skräpmätning. Finns där appar finns från 1 april.
 •  Det finns massor av färdiga lektionsförslag för skola och förskola: Till Skräplabbet!

OBS! Det är viktigt att ni dokumenterar era kringaktiviteter och gärna med foto. Mejla detta till kundtjanst.avfall@arvidsjaur.se så snart ni genomfört er aktivitet dock senast vecka 20 så sammanställer vi hela kommunens aktiviteter i en presentation till Håll Sverige rent. 

 

Så här går det till: 

 1. Varje skola/förskola utser en koordinator som anmäler antal deltagare från hela skolan/förskolan på hsr.se/anmalan2020 Anmäl er senast 20 april.
 2.  Efter anmälan så kommer du att få en kod som du behöver när du sedan ska beställa det kostnadsfria skräpplockarmaterialet (påsar m.m.) Nytt för i år är att Håll Sverige Rent skickar materialet direkt till er, så tänk på att skriva korrekt adress till skolan så materialet kommer fram rätt och i tid. Leveranstid ca tio dagar. Alla skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar får beställa materialet kostnadsfritt i en webbshop. 
 3. Förskolor: Genomför sin skräpplockning på egen hand på valfri dag under vecka 20. Vill ni ha skräpet hämtat meddelar ni ÅVC på tel. 0960-156 07 eller e-post kundtjanst.avfall@arvidsjaur.se

  Skolor: Koordinatorn meddelar ÅVC på tel. 0960-156 07 eller e-post kundtjanst.avfall@arvidsjaur.se vilken dag under vecka 20 som skolan önskar genomföra skräpplockning. Skolans önskemål kommer att synkroniseras med övriga skolor så att det inte infaller samma dag. ÅVC för en dialog med skolorna. På överenskommen dag kommer sorteringskärl och personal från ÅVC att finnas på skolgården. ÅVC-personalen vill informera eleverna innan de börjar plocka skräp. Eleverna ska själva sortera skräpet efter skräpplockningen. ÅVC-personalen svarar gärna på frågor om hur det ska sorteras. Påminn eleverna att ta med handskar, då vi inte tillhandahåller detta. För att det inte ska bli kaos vid sorteringskärlen vill vi att klasserna kommer med ca 15-30 minuters mellanrum. Skolan gör ett tidsschema för klasserna. Priser kommer att lottas ut bland deltagande elever. Lottringar och vinster kommer att levereras till koordinatorn som sedan ombesörjer utdelningen av lotter till elever. Varje skola och förskola som deltagit kommer att få frukt som tack för hjälpen. Skolan ombesörjer fruktutdelningen.
 4.  Ungdomsföreningar anmäler sig på hsr.se/anmalan2020

Vid frågor hur Skräpplockardagarna går till i Arvidsjaur är ni välkomna att mejla kundtjanst.avfall@arvidsjaur.se

Vill ni tävla om ytterligare priser? Info hittar ni här (gäller alla som anmält en hel förskola, en hel grundskola eller en gymnasieklass)

Skriv ut: