Information till dig som är flykting

 

Vad ska du göra själv när du flyttar till Arvidsjaur kommun? Här kan du läsa mer om hur det fungerar i Sverige och vilka kontaktvägar du behöver.

Portal för nyanlända - samhällsinformation om Sverige

Länsstyrelserna i Sverige har tagit fram en gemensam webbportal med samhällsinformation om Sverige. Portalen heter informationsverige.se. Den här portalen vänder sig till dig som är ny i Sverige och enkelt och snabbt vill hitta information om det svenska samhället. Här finns allt samlat på flera olika språk, på en och samma plats.
Du hittar samhällsinformation och svar på frågor om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning. Du hittar information om dina rättigheter och om de myndigheter du kommer i kontakt med under din första tid i Sverige. Du kan leta efter lediga jobb, din närmaste vårdcentral och skola. Använd informationsverige.se som din guide till det svenska samhället.
Dessutom har Länsstyrelserna tagit fram Boken om Sverige på flera språk.

Folkbokföring

För att bli folkbokförd i Arvidsjaur måste du gå till Skatteverkets servicekontor. Ta med pass, uppehållstillstånd, födelseattester för barn under 18 år och handlingar som rör civilstånd. Folkbokföringen är en registrering av medborgarskap, boende och civilstånd och efter detta får du ett personnummer.

Anmälan till Försäkringskassan

Alla över 16 år ska anmäla sig till Försäkringskassan. Detta gör att du tillhör de sociala försäkringar som finns, till exempel sjukförsäkring och pension. På Försäkringskassan ansöker du även om bostadsbidrag, barnbidrag med mera.

Undervisning i svenska språket

Flyktingmottagningen är behjälplig med anmälan till SFI (utbildning i svenska för invandrare).

ID-handlingar

Ansökan om ID-kort görs på Skatteverket i Luleå. Du betalar först in en avgift på 400 kronor och sedan krävs ett personligt besök i Luleå där fotografering sker. Säg till att de ska skicka kortet till Servicekontoret i Arvidsjaur så kommer du att kunna hämta ut det där när det är klart. 

Körkort

Information om regler för utländska körkort och hur man tar svenskt körkort kan du få från Transportmyndighetens körkortsportal. Viktigt att tänka på är att reglerna är olika för körkort från länder inom EU och utom EU. Det finns även tidsbegränsningar på giltighetstid för utländska körkort.

Hemförsäkring

Ta kontakt med ett försäkringsbolag och teckna en hemförsäkring. Kontrollera att rättsskydd ingår i försäkringen. Detta är viktigt då det är i första hand är försäkringen som ska gälla vid behov av rättshjälp - arvode till advokat.

 

Skriv ut: