Tillsammans står vi beredda för återetablering av Jägarregementet K 4! Från vänster: Björn Eliasson, Sara Lundberg, Mathias Holmqvist, Ulf Starefeldt och Fredrik Andersson. Foto Kent Norberg.
Tillsammans står vi beredda för återetablering av Jägarregementet K 4! Från vänster: Björn Eliasson, Sara Lundberg, Mathias Holmqvist, Ulf Starefeldt och Fredrik Andersson. Foto Kent Norberg.

"Tillsammans står vi redo för återetablering av Jägarregementet K 4 i Arvidsjaur"

2020-05-14 13:37

Det 40-åriga samarbetet mellan Försvarsmakten och Arvidsjaurs kommun fortsätter...
-Nu hjälps vi åt i kampen för en återetablering av Jägarregementet K 4, säger kommunalrådet Sara Lundberg, efter tisdagens möte med representanter från Jägarbataljonen.

Åtgärder är vidtagna från både kommun och AJB och fortsatta förberedelser pågår. Nu väntar man bara på ett konkret svar!
-Vi är taggade, vi är beredda och står redo att köra igång! säger jägarbataljonschefen Mathias Holmqvist.

Bakgrund:
I maj förra året föreslog Försvarsberedningen att Jägarregementet K 4 återinrättas i Arvidsjaur.

Försvarsminister Peter Hultqvist sa att han kommer att föreslå regeringen att återupprätta regementsstatus för Jägarbataljonen i Arvidsjaur:
"Vi har i dag 200 anställda och 140 värnpliktiga där och jag anser att det är ett naturligt steg att ta".

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S) ser positivt på försvarsministerns utspel:
-Vi är glada, det är ett ytterligare steg i rätt riktning för att återetablera K4. Det är en klok politik, sa hon till P4 Norrbotten.

Vad skulle det betyda för Arvidsjaur?
-För Arvidsjaurs kommun är det oerhört viktigt. Vi får anta att det innebär fler invånare och där med mer rörelse och underlag för handeln. Men framförallt ger den ökad framtidstro.

I vår kommer förhandlingar som ska ligga till grund för Försvarspropositionen i höst hållas. Enligt Försvarsdepartementet kommer namnet Norrlands Dragonregemente K4 då troligtvis bli aktuellt igen. Sara Lundberg tror att återupprättandet kommer bli aktuellt igen kring 2022:
-Jag tror starkt på det här. Det råder stor samstämmighet i behovet av detta, sa kommunalrådet till P4 Norrbotten.


Skriv ut: