Ung Drive Academy -"Jättebra idé!"

2021-11-24 14:17

Ung Drive Academy är Sveriges största och mest populära entreprenörsskaputbildning under sommaren:
-I de kommuner som deltar i satsningen får ungdomar, 15-18 år, hjälp att starta eget företag och tjäna egna pengar på sommarlovet, säger Sandra Hallnor, projektledare region Norr.

Ungdomarna kan starta företag inom vad som helst, solo eller tillsammans med vänner. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching, säljträning samt ett startkapital på 1 500 kronor får alla deltagare starta upp sin affärsidé under sommarlovet. Pengarna får man behålla oavsett hur det går.

Företaget ska efter en kick-off-vecka drivas i tre veckor. I region Norr var fyra kommuner anslutna: Boden, Luleå, Arvidsjaur och Dorotea. 16 företag startades och totalt 27 ungdomar, varav tre från Arvidsjaur, deltog.

-Ung Drive Academy är en jättabra idé! säger Elsa som i somras startade och drev sitt företag "Elsas Driving breakfast". (Bilden tv.)

Hon såg om projektet på nätet, tyckte det såg intressant ut och skickade in en ansökan:
-Jag blev uppringd och intervjuad om min företagsidé. Tydligen lät det bra, för jag blev antagen tillsammans med två andra killar från Arvidsjaur. 

Första veckan fick de genomgå en utbildning om bland annat marknadsföring samt flera föreläsningar:
-Sandra Hallnor blev vår typ mentor och har hjält oss jättemycket. Projektet har gjort att jag vuxit jättemycket som person, säger Ella som nu pluggar i Skellefteå men har funderingar på att återuppta sitt företag kommande sommarlov.

Din "driving breakfast" gick med andra ord bra?
-Jo, det blev en fin nettolön på 12000 kronor för tre veckors jobb. 


 

-Vi blev helt fullbokade!
William Lundin, 17 år, berättade om resan med Ung Drive Academy i samband med företagarfrukost på hotell Laponia i Arvidsjaur.

William och kompisen Charlie Andersson hörde talas om projektet, sökte och blev också antagna efter intervju. Företagsidén var att starta "Arvidsjaur Bilrecond": Städa, tvätta och polera bilar:
-Efter den inledande veckan skapade vi konton på sociala medier samt fann en lämplig lokal med tvätthall. Efter det drog vi igång vår verksamhet.

Hur gick det under sommaren?
-Bra! Kunderna strömmade till och vi blev totalt fullbokade under de tre sommarveckorna. Alla vi haft att göra med har varit glada och nöjda och nu har vi fått klart om att få driva företaget vidare.

Alla deltagande företag, i hela Sverige, har även tävlat i bäst marknadsföring och högst omsättning. Något som gick bra för våra lokala ungdomar.

Placering Regionalt:

  • Elsa fick pris för bästa marknadsföring.

Placering nationellt – Högst omsättning:

  • Arvidsjaurs Bilrekond 4:e plats i riket
  • Elsas Driving breakfast 7:e plats i riket.

I hela riket deltog
- 78 anslutna kommuner
- 978 ungdomar 
- 545 stycken företag.


-Honom ska vi ha!

Mattias Jonsson, verkstadschef på Norrlands Bil AB i Arvidsjaur, är imponerad av drivet hos deras praktikant Charlie Andersson, som går sista året på fordonsprogrammet/personbil, Sandbacka: "Ung Drive Academy är nyttigt för ungdomar, man ser att de som drivit UF-företag har ett annat ansvarstagande" säger Mattias. Foto Kent Norberg.

Charlie Andersson tycker liksom William och Elsa att Ung Drive Academy har varit en bra upplevelse:
-Vi hade ju många kunder och man fick lära sig att våga prata med en massa folk som man inte kände sedan tidigare. Det har varit utvecklande för mig personligen och samtidigt väldigt kul att få testa att driva eget företag.

Han går nu tredje och sista året på Sandbackagymnasiets fordonsprogram med inriktning på personbil. Tre dagar i veckan praktiserar Charlie under motorhuvarna, i verkstaden på Norrlands Bil AB.

Övriga dagar är det skolarbete:
-Men torsdag och fredag eftermiddag har vi inte så mycket att göra i skolan, så då får jag extraknäcka på försäljningsavdelningen med att reconda bilar åt säljaren Jonas Hagström.

Verkstadschefen Mattias Jonsson är positiv till UF-företag och Ung Drive Academy:
-Det är lärande och vi ser ju skillnad på våra praktikanter. De som drivit UF-företag lär sig ta ansvar för att arbetet ska bli utfört så bra som möjligt. De får ett helt annat driv och agerar på ett mer vuxet sätt på arbetsplatsen.

Låter positivt. Ni kanske rent av vill behålla Charlie?
-Absolut, honom ska vi ha! Vi kommer att erbjuda sommarjobb och fortsätter det så här bra erbjuder vi förmodligen honom även fast anställning, säger Mattias.


Skriv ut: