Foto: Neo Wikberg, 7 år, för Top of Arvidsjaur.

Top of Arvidsjaur

2019-10-18 10:13

Uppskattningsvis har 200 toppbestigningar gjorts under sommaren i Arvidsjaurs kommun. En av favoriterna har varit Harrejaurliden 645 meter över havet. 

Marita Ericsson, Arvidsjaur, tillhör en av de som köpte startkort i sommarens Top of Arvidsjaur. Det gav henne inspiration att upptäcka hemkommunen. Det blev visserligen inte alla tio att kryssa i, men sju hann hon med:
-Helt fantastiskt komma till nya ställen! Mina favoriter blev Spjutberget, Harrejaurliden och så högsta toppen på Ledfatsfjällen, Tjurruoktjåhkka med sina 727 meter över havet. Det är också ett sätt att knyta nya kontakter med människor som gillar vandring och natur.


Marita Ericsson, har just bestigit Harrejaurliden. Foto Maria Söderberg.

Totalt var det 126 inrapporterade toppbestigningar i Arvidsjaur kommun. Det var en klar ökning jämfört med förra året. Fem gemensamma turer har gjorts med sammanlagt femtio deltagare.

-Vi vet av erfarenhet att av de som skaffat sig kort, så är det inte alla som lämnar in. Det finns även de som vandrar tillsammans med någon som har kort och inte "ger sig till känna". Därmed kan vi lätt säga att vi inspirerat till minst 200 toppbestigningar denna sommar, säger Maria Söderberg som samordnar toppturerna.Två som nyligen flyttat till Arvidsjaur är Elisabeth och Rune Jonsson. De har gett sig ut på sex toppar där favoriten är Tjipkuo vid Storavan 741 meter över havet:
-Det här med toppvandring har blivit en folkrörelse! säger de och berättar att de uppskattar att vara med i ett sammanhang där man ser hur andra har vandrat. Inte minst följer de Facebook-gruppen för Top of Arvidsjaur där man delar med sig av bilder och vandrartips.

Landsbygdssamordnaren Sofie Lundberg, Arvidsjaurs kommun, tog fyra toppar under sommaren. Hon är mycket nöjd med att vandring blir mer och mer populärt:
-Sommarens bästa turer har gått till Erik-Larsaberget och Harrejaurliden. Här finns fantastiska utsikter. Nu ser jag fram emot att lyfta vandring tillsammans med fler aktörer.


Maria Söderberg gratulerar Bengt-Peder Björn för sin insats i årets lopp på Nasaleden.

Vid mötet i Månljuset, en lokal i Arvidsjaurs kommunhus, hyllades Bengt Peder Björn för sin insats i årets lopp Nasaleden. Han gjorde det historiska loppet på tiden 11:07. Den 68 km långa sträckan gick mellan Avaviken och Brännberg (Glommersträsk) 15 juni 2019. Det var ett synnerligen varmt dygn. Presentkort på 5 000 kronor överlämnades.

Nästa års Top of Arvidsjaur inleds 15 maj och under mötet diskuterades förstås nya toppar. Här finns hela årets lista med deltagare: http://2015topofarvidsjaur.blogspot.com/


Annika Lidström, Maria Söderberg och Marita Ericsson tar en fikapaus under en av sommarens toppbestigningar.

Top of Arvidsjaur är en aktivitet som inspirerats av Top of Arjeplog. Idén är att man ska besöka ett antal toppar varje sommar.
Magasin Silvervägen är arrangör i samarbete med ABF Norr Arvidsjaur och med stöd av Arvidsjaurs kommun som säljer kort via Turistcenter.

2019 års toppar har varit:

Heärrávárrie / Prästberget intill Arvidsjaur, 573 m ö. h (meter över havet).
Rävaberget, nära Avaviken, 714 m ö.h.
Suddale / Jan-Svensamössan, nära Avaviken, 690 m ö.h.
Rávanvárre / Ravenberget, 576 m ö.h.
Jeärjjá / Erik-Larsaberget 560 m ö.h.
Tjurruoktjåhkka, Ledvattsfjällen, 727 m ö.h.
Harrejaurliden, 645 m ö.h.
Spjutberget, nära Lauker 428 m ö.h.
Buoksjávárre, nära Akkajaur 530 m ö.h.
Tjipkuo, vid Storavan 741 m ö.h.

 


Skriv ut: