Petra Malm med familj lever "lyxliv" i Arvidsjaur!

2023-10-05 12:31

Sveriges första kvinliga elitsoldat, Petra Malm, är en anlitad föreläsare och programledare. De som följer Robinson kan se henne nästan varje dag i tv. Dessutom har hon just avslutat inspelningen av "Elitstyrkans hemligheter 4:e säsongen"
-Det känns fantastiskt att komma hem till lugnet i Arvidsjaur, säger hon.

Jo, det är ju så att Petra och familjen (maken William och dottern Ida) har köpt hus i Arvidsjaur. Närmast kom de från Umeå, innan dess flera år i Karlsborg. Enligt henne ett bra beslut eftersom William fått jobb som skvadronchef på jägarregementet K4. Själv kan hon jobba på distans:
-Karlsborg, där jag jobbade i specialförband är en jättefin småstad, men likafullt inte Norrland... 

Dessutom var det svårt för familjen att synka deras vardag. Flytten till Arvidsjaur har helt och hållet ändrat den saken:
-Det här är första gången på många år som vi har en gemensam vardag. Känns superlyxigt!

Hon ser en likhet mellan militärorterna Karlsborg och Arvidsjaur:
-Arvidsjaursborna är väldigt öppna och tillmötesgående. Antar man är vana att det kommer nytt folk, både militärt och inom vintertestgenren. Vi trivs med det!

-Ta bara en sådan sak som när Ida fick ett brev i postlådan från grannflickorna. De skrev och välkomnade henne, att det är roligt att vi flyttar hit. Man blir rörd. Allt har gått så bra för Ida. Hon trivs även med sina nya klasskamrater i åk 5, Ringelskolan.

Petra säger att dottern fått en helt annan frihet:
-Livet är betydligt enklare här. Det är tryggt och nära till allt.

När undertecknad ringer till Petra (eller "PAM", som hon kallade sig under tiden inom specialförbandet SOG) jobbar hon med förberedelser inför kommande föreläsningar. Bland annat ska hon delta på Vinterfesten, 9/12, i Arvidsjaur.

Du förefaller "het" på marknaden?
-Ja, det är faktiskt lite svårt att hinna med allt som jag vill göra. Ett trevligt problem, skrattar energiknippet Petra och säger att det är bakgrunden, första kvinnliga SOG-operatören, som ligger till grund för intresset.
-När jag valde att gå ut och berätta om den tiden blev det en uppmärksammad nyhet - dessutom utan konkurrens - i och med att jag var först.

Även om det är många som ringer och vill anlita Petra är fritiden med familjen viktig:
-Då lämnar jag telefonen hemma och vi hittar på saker tillsammans.

Det blir även en hel del besök på gymmet:
-Gäller att hålla sig i form. Och det är ju också ett sådan ställe där jag blivit väl mottagen. Det är så härligt med Arvidsjaur, alla känner alla och det sitter inte fast.
-Jag måste säga att det bådar gott inför framtiden!

Fotnot: Petra Malm är född och uppväxt i Kiruna. Som första kvinna någonsin klarade hon testerna till specialförbandet SOG och blev Sveriges första kvinnliga elitsoldat. Under tio år levde Petra ett hemligt liv inom Försvarsmaktens elitstyrka under stor sekretess och fysisk och psykisk press. Totalt blev det 17 år inom Försvarsmakten.


Skriv ut: