Här på sin gård i Auktsjaur planerar Per Ågren att bygga nytt Bed & Breakfast. Foto Kent Norberg.
Här på sin gård i Auktsjaur planerar Per Ågren att bygga nytt Bed & Breakfast. Foto Kent Norberg.

Pär bygger Bed & Breakfast i Auktsjaur

2022-05-16 10:53

I 27 år har Per Ågren bott och verkat i Hongkong. Men nu har han skrivit sig i lilla byn Auktsjaur, drygt två mil utanför Arvidsjaur:
-Planen har alltid varit att flytta hem, till mormors hus och investera i byn. 

Han sitter i det stora ljusa köket framför datorn och jobbar, på köksplattan puttar en kanna kaffe. Det doftar fantastiskt. Halva köksbordet upptas av färska ritningar på ett Bed & Breakfast. Totalt 260 kvadratmeter yta som ska inrymma restaurang, 9 rum, inklusive ett familjerum. Alla med hotellstandard och enligt gängse regelverk. 


Pär ägnar förmiddagarna till sina affärer i Hongkong. Övrig tid planerar han för bygget av Bed & Breakfast i Auktsjaur. Foto Kent Norberg.

Ett stort steg?
-Nja, egentligen inte, har alltid haft ett intresse för besöksnäringen och vill satsa på detta under mina kommande arbetsår. Hotellen är ju fullbokade under vintertestperioden och då saknas alternativt boende. Förhoppningen är att ett Bed & Breakfast ska bidra till att ytterligare stärka samverkan i byaringen. Det händer ju en hel del positiva saker i byarna kring Arvidsjaur nu.
-Så varför inte hoppa på tåget och spinna vidare, det får inte stanna av! 

Förresten, vad är skillnaden mellan Bed & Breakfast och vandrarhem:
-I den tidigare är värdskapet viktigare än på ett vandrarhem, där du kanske bara får en kod till dörren utan någon kontakt med ägaren.

Och det konceptet tror du inte på i Auktsjaur?
-Nej, för att lyckas behövs bra värdskap och bra faciliteter. Det tänker jag erbjuda i ett naturnära boende för enskilda och mindre grupper. 

Redan i sommar ska gamla ladugården rivas och plattan till nya byggnaden gjutas. Fasaden kommer att påminna om ladugårdens, för att behålla det genuina. Lapplandsmat ska sköta restaurangen. Under vårvintern nästa år beräknas de första gästerna hälsas välkomna.

I Kina jobbade Per under många år med flygfrakt/logistik för ett stort importföretag. Men för fem år sedan sa han upp sig och driver nu tillsammans med Carol företaget Pear & Carrot LTD:
-Vi distribuerar svensk mat och dryck och startade med köttbullar. Nu har vi över 200 produkter. På vår hemsida kallas jag för Mr Meatball, skrattar Per och berättar att de lär även kineserna äta senapssill och Kalles kaviar.

Mormors hus i Auktsjaur har alltid haft en plats i Pers hjärta. Här sprang han omkring som liten och som vuxen har han årligen tagit med sin familj upp till byn. Sedan förra sommaren har Per hunnit med att renovera en hel del. Däribland nya fönster, lagt plåttak, byggt altan och bytt ytterdörr, med mera. "Här ser jag min och Carols framtid" Foto Kent Norberg.

Tanken är att Pers hustru Carol, ska flytta upp till byn och hjälpa till med Bed & Breakfast:
-Vi ser vår framtid här. Mitt hjärta har aldrig lämnat det här stället. Jag har tagit hand om det här huset sedan mormor dog då jag var 14 år, och med jämna mellanrum återvänt hit med min familj under påsk, midsommar och liknande.
-Dessutom har jag släkt här.

Carol bor dock fortfarande kvar i Hongkong och sköter på plats familjens import-/exportföretag av nordiska livsmedel, samt deras två livsmedelsbutiker. Totalt 12 anställda. 

Paret väntar på svar från migrationsverket. Deras vuxna barn (en son och en dotter) bor redan i Uppsala:
-Det känns bra att komma lite närmare dem. Att flyga från Arvidsjaurs flygplats till Arlanda går på 1 timme. Sedan är det ju inte långt till Uppsala...

Hur fungerar det med språket?
- Bra! Carol har lärt mig kinesiska och jag har lärt henne svenska. Våra barn är fyrspråkiga. 

Hur blir det med er verksamhet i Hongkong när ni båda bor i Auktsjaur?
-Den fortsätter vi med. Mycket går att sköta via dator på distans. Men Carol kommer att åka till Kina då och då. Själv fokuserar jag på byn säger Per. 


Relaterade Länkar

Skriv ut: