Olle Hahlin, alpin fartåkare som gillar att ligga på gränsen

2023-12-19 08:00

25-årige Olle Hahlin, från Arvidsjaur, tävlar alpint på halvtid. Här vid en av många tävlingslopp ute i Europa. Privat foto.

Olle Hahlin tävlar framgångsrikt för Arvidsjaur Alpina i fartgrenarna störtlopp och super G:
-Det har blivit några SM-medaljer, men det är en tuff sport om man vill nå toppen - och det vill jag!

Men nu är det julfirande med familjen på Hedgatan som gäller. Vanligtvis bor Olle med flickvännen Emmy Gustafzzon i Umeå. Åtminstone under sommartid... För vintertid är han mest borta. Det blir många mil på serpentinvägar i Mellaneuropa:
-En tävlingskompis från Boden och jag har köpt en minibuss, som vi fyller till brädden med skidutrustning. Vi har parkerat bilen i München eftersom det ligger centralt bland alla tävlingsplatser. Vi tar flyg dit och kör resten av sträckorna.

Är det inte hemskt smalt, slingrigt och många höjdmeter?
-Jovisst är det så. Det inte bara en gång man hållit hårt i ratten nerför krokiga vägar. En gång var det så halt att bussen bara for iväg, det gick fortare och fortare utan att det gick att bromsa. Men till slut lyckades vi styra av vägen upp mot ett skogsparti. Det var lite svettigt...

  • Under barmarkstiden jobbar Olle som anläggare för Contractor Mark. Han säger att det blir väldigt intensivt för att hinna jobba ihop en heltid så det räcker under hela tävlingssäsongen.
  • Utan pengar - dåliga förutsättningar.
  • Varje träningsdag kostar ca 2000 kr inkl boende och liftkort.

Enligt Olle styr pengar mer än det borde göra:
-Ja, tyvärr har alpint blivit mer och mer av en överklassport, där ekonomin styr vilka steg du kan ta i utvecklingen. Jag hade önskat att vem som helst hade kunnat bli bäst. Som förr. Men nu krävs det otroliga ekonomiska resurser för att nå toppen.

Har inte Skidförbundet något slags stöd för er som vill satsa på alpina fartgrenar?
-Tyvärr inte.

Men det är ändå inget som får Olle att ge upp:
-Nej för fasen! Jag kämpar på. Har under åren rört mig mycket ute i Europa och skaffat kontakter. Alla är hjälpsamma efter år av slit. Tränar med olika landslag och känner att jag börjar ha häng på de bästa åkarna, ligger bara tiondelar efter att ta poäng i Europa Cup Tour.

Just poäng är målet den här säsongen för att sedan ta sig till Världscupen. Något som skulle betyda mycket både för sponsring och bättre startplaceringar: 
-Det ena ger liksom det andra. Framgång föder framgång och då finns det plötsligt sponsorpengar också.

Hur mycket träning ligger det bakom din satsning?
-Mycket. Du ska vara allsidig. Benstark och smidig, samt ha bra balans och inte minst god teknik. Ett litet misstag och du är borta.

Hur känns det att kasta sig utför värsta branterna i 140 km/tim, när det hoppar och slår och skidorna vill spreta åt alla håll?
-Som F1 på skidor! Jag har alltid gillat fart och att ligga på gränsen av vad min kropp klarar av. Det är absolut ingen lek och jag har naturligtvis respekt för sporten, men rädd är jag inte. Man måste att känna sig bekväm i obekväma situationer och minnas alla banor.

Vad ska du göra i dag?
-Fysa på förmiddagen och träna på Prästberget i kväll.

God Jul och Gott Nytt skidår!
-Tack!

 

 

 

 


Skriv ut: