Nu har hela 17 inlandskommuner beslutat sig för att sätta hårdare tryck på universiteten och departementet för att tillgodose de mest efterfrågade utbildningarna.
Nu har hela 17 inlandskommuner beslutat sig för att sätta hårdare tryck på universiteten och departementet för att tillgodose de mest efterfrågade utbildningarna.

Nu kräver Norrbottens inlandskommuner mer av universiteten

2020-06-22 11:26

Pressmeddelande 2020-06-18 

Sjukvården, skolan och industrin – det är bara några av de branscher som skriker efter personal i Norrlands inland. Men i kommuner som Arvidsjaur, Pajala och Arjeplog har bara en av sex personer en eftergymnasial utbildning.


Nu har hela 17 inlandskommuner beslutat sig för att sätta hårdare tryck på universiteten och departementet för att tillgodose de mest efterfrågade utbildningarna.

Här är de yrken där behovet är störst. 

Under gårdagen samlades kommunalförbundet Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund, totalt 17 kommuner – däribland Arjeplog, Arvidsjaur, Pajala, Jokkmokk, Kiruna och Gällivare. De tog då beslut i hur de ska gå vidare med att höja kompetensen i Norrlands inland. Tillsammans utgör de en tredjedel av Sveriges yta. Med på mötet var även Sveriges minister för högre utbildning Matilda Ernkrans.
– Den låga utbildningsnivån är en flaskhals för tillväxten i hela Norrlands inland. Den bidrar till kompetensbrist i både kommunal verksamhet och i näringslivet. Utbildningsnivån påverkar även faktorer som hälsa och befolkningstillväxt. Just nu har invånarna i en stor del av landet inte samma möjligheter till utbildning, säger Britta Flinkfeldt, ordförande i Akademi Norr och kommunalråd i Arjeplog.  


Tre gånger lägre än rikssnittet
Bara 15 procent av invånarna i Arjeplog och 16 procent av de boende i Arvidsjaur har en eftergymnasial utbildning. Bland männen bara 7 respektive 10 procent, det är nästan tre gånger lägre än rikssnittet. Samtidigt skriker vissa branscher efter personal med en eftergymnasial utbildning. Kommunalförbunden ska nu sätta hårdare tryck på universiteten och utbildningsdepartementet för att tillgodose utbildningar inom de områden där det saknas mest kompetens. Kommunerna har listat vilka branscher som har mest behov av folk. Till exempel rådet stor brist på ingenjörer, lärare och socionomer. 

– Vi vill ha med universiteten på tåget i högre grad än i dag. Då i form av fler distansutbildningar. Just nu ser vi en utflyttning av människor som vill utbilda sig till universitetsstäderna. Men vi vill se fler lösningar där våra invånare kan bo kvar och ändå skaffa sig en högre utbildning, säger Ulrica Hammarström, ordförande i Lapplands kommunalförbund och kommunalråd i Pajala. 

”Går att göra så mycket mer”
Just nu diskuteras lösningar med flera universitet för att få till stånd fler distansutbildningar. Till exempel har socionomprogrammet på Umeå universitet sträckt ut en hand för ett djupare samarbete. Vidare förs även diskussioner med Luleås universitet och Mittuniversitetet. Men Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund är inte rädda för att inleda samarbeten med universitet även i södra Sverige och internationellt.
– Digitaliseringen innebär enorma möjligheter. Vi utför tillsammans en tredjedel av landets yta och vi är säkra på att det finns fler parter som kommer att vara intresserade av att tillgodose utbildningar vi behöver, kanske särskilt från de som har kommit en bit på vägen med distansutbildningar. Att få med fler universitet är en prioriterad fråga just nu. 

Även från regeringens välkomnar man satsningar på distansutbildningar, förklarar Matilda Ernkrans. Något som bland annat står skrivet i januariavtalet. Vidare är regeringens digitaliseringstrategi att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

 

 

Så många personer har en eftergymnasial utbildning i Arvidsjaur, Arjeplog, Pajala, Kiruna, Jokkmokk och Gällivare

Arjeplog (procent)
Totalt: 14,93 
Män: 7,2 
Kvinnor: 23,67 

Arvidsjaur (procent)
Totalt: 16,06 
Män: 9,76 
Kvinnor: 22,84 

Pajala (procent)

Totalt: 13,69 

Män: 6,96

Kvinnor: 21,83

 

Jokkmokk (procent)

Totalt: 17,01 

Män: 8,51

Kvinnor: 25,94

 

Kiruna (procent)

Totalt: 17,94

Män: 11,43

Kvinnor: 25,39

 

Gällivare (procent)

Totalt: 15,76

Män: 9,28

Kvinnor: 23,15

 

Riket

Totalt: 28,21 procent
Män: 22,68 procent
Kvinnor: 33,95 procent

Källa: SCB statistik 2020-01-01

 

 

Inom dessa yrken är kompetensbehovet störst i Norrbottens inlandskommuner
- Sjuksköterskor
- Socionomer
- Lärare
- Ingenjörer
- Förskollärare
- Ekonomer

För mer information

Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr
Tel: 070-600 33 32
Mejl: martin.bergvall@akademinorr.se

Britta Flinkfeldt, ordförande Akademi Norr
Tel: 070-635 84 44
Mejl: britta.flinkfeldt@arjeplog.se

Ulrica Hammarström, ordförande Lapplands kommunalförbund
Tel: 0978-120 02
Mejl: ulrica.hammarstrom@pajala.se

 

 


Skriv ut: