Sonny Holmberg, Abborrträsk Natursafari, har förvärvat SJ-fastigheten i byn. Den röda fasaden bryter av det gråvita omkringliggande vinterlandskapet. Där står den gamla mäktiga kåken inbäddad av pudersnö, bland vackra frostiga björkar och orrar som fladdrar omkring bland trädtopparna i strävan efter att finna föda. Foto Kent Norberg.
Sonny Holmberg, Abborrträsk Natursafari, har förvärvat SJ-fastigheten i byn. Den röda fasaden bryter av det gråvita omkringliggande vinterlandskapet. Där står den gamla mäktiga kåken inbäddad av pudersnö, bland vackra frostiga björkar och orrar som fladdrar omkring bland trädtopparna i strävan efter att finna föda. Foto Kent Norberg.

Abborrträsk satsar på turism!

2021-01-08 13:52

Sonny Holmberg, Abborrträsk Natursafari, har köpt gamla SJ-fastigheten, i byn:
-Det var genom Abborrträsks ödehusprojekt som jag kom i kontakt med förre ägaren och köpte huset, i syfte att kunna utöka eventverksamheten, säger Sonny.

Det är ett engagerat folk i Abborrträsk, som jobbar med en rad olika projekt i syfte att utveckla turistverksamheten och öka attraktionskraften. "Fiskegurun" Martin Falklinds film "1 år i Abborrträsk" har dessutom bidragit till att locka folk, såväl turister som permanent inflyttning.

Nu behövs mer boende!
-Därför har byn det här ödehusprojektet och mitt företag har också köpt upp fastigheter som vi renoverar för fullt. Nu senast blev det alltså SJ-huset. Det är en stor fastighet med många möjligheter, säger Sonny och visar runt i husets tre våningar, med tjocka timmerbalklar och en svag doft av tjära.

Sonny kikar ut genom fönstren i SJ-husets väntsal: "Här hade det inte gått något tåg på 30 år" säger han nostalgiskt. Men nu är det alltså tänkt att det ska bli boende för fortsatt utveckling av byns fisketurism. I de olika rummen finns det kvar en del trevliga detaljer som sätter prägel på huset. Exempelvis en gammal transistorradio och taklampa samt godsvåg, med mera. Foto Kent Norberg.

Hittills har Natursafari hunnit med att sätta in värmepumpar och fixa med el och en del andra tekniska bitar i SJ-huset:
-Sambon hjälper till med att måla, tapetsera och kakla. Vi hoppas kunna öppna för boende i närtid. Till sommaren ska bastun i källaren vara färdigbyggd. Därefter tar vi tag i målningen av husets fasad. 

Sonny säger att det alltid är något att fixa när man driver företag och äger flera fastigheter:
-Vi renoverar ju även i våra andra hus och lägenheter...

Men Sonny är den borne optimisten och ser inga problem med att det är mycket arbete:
-Nej, nej, det är ju bara roligt. Man ska ju ha något att göra vid sidan om harjakten också, skrattar han.

Hur har det varit med gäster?
-Jag är förvånad, det har varit otroligt mycket folk under jul och nyår. Mindre tyskar, men betydligt mer fransmän istället. Dom vill gör allt! Fiska röding, se renar, köra skoter, åka hundspann med mera. Det vi inte har på vår aktivitetsmeny förmedlar vi vidare till kollegor i kommunen.

Under vintertid är den enligt Sonny mer typen dagsresor med event. Sommartid rör det sig om längre paketerade resor. 

Hur ser det ut i kalendern?
-Rena snöbollseffekten, vi har fullbokat fram till mars samt många förfrågningar inför sommarens aktiviteter. 

Med andra ord är det viktigt att kunna öka er boendekapacitet innan sommarturismen drar igång?
-Absolut, så är det!

"Här stod man som pojk och köpte tågbiljetter när man skulle ut och resa" minna Sonny. Foto Kent Norberg.

 


Skriv ut: