Lärcentrum i Arvidsjaur jobbar med att kompetensförsörja privat och offentlig sektor: -Allt för att så få som möjligt, både studenter och företag, ska slippa lämna Arvidsjaur för kurser/utbildningar, säger Maria Nilsson, näringslivsutvecklare och Lärcentrum. Foto Kent Norberg.
Lärcentrum i Arvidsjaur jobbar med att kompetensförsörja privat och offentlig sektor: -Allt för att så få som möjligt, både studenter och företag, ska slippa lämna Arvidsjaur för kurser/utbildningar, säger Maria Nilsson, näringslivsutvecklare och Lärcentrum. Foto Kent Norberg.

Nystart för Lärcentrum i Arvidsjaur

2020-03-05 15:13

På torsdagen firades det med tårta i Lärcentrums renoverade lokal i Sandbackaskolan:
-Vi ser lokalen som symbol för nystart på en avsomnad verksamhet, där vi stödjer distansstudier och utbildningar mot kommun och näringslivet, sa Maria Nilsson.

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg invigningstalade och framhöll hur "synnerligen viktigt" det är med högre utbildning om orten ska få utveckling. Det ligger helt i fas med kommunens mål:
-Nu hoppas jag att många studiesugna tar chansen att nyttja den här möjligheten med Lärcentrum. 

  
Kommunalrådet Sara Lundberg invigningstalade i Lärcentrums nya, uppfräschade studie-/utbildnings- och tentalokal. Foto Kent Norberg.

Samarbete sker mot alla universitet som har distansutbildningar. Men Lärcentrum erbjuder även utbildningar med handledare på plats i Arvidsjaur:
-I år kommer vi att genomföra flera utbildningar mot näringslivet. Däribland "Digital kompetens", säger Maria.

Utbildningen riktar sig i första hand till befintliga/blivande företag i vår kommun. Handledningen kommer att vara individuell, då man vet att behoven ser olika ut. 

  • En utbildning som ligger rätt i tiden.
  • Preliminärt blir utbildningen onsdagar.
  • Helt kostnadsfritt!
  • Utbildningen är öppen nu för anmälan.

Till hösten kommer det vidare att genomföras en YH-utbildning (Yrkeshögskolan) för "specialistsjuksköterskor".

Nils-Åke Asplund (stående i bakgrunden), biträdande rektor på Sandbackaskolan: "Vi är glada över att Lärcentrum hamnade här. Det kan i förlängningen underlätta för eftergymnasial utbildning".


Akademi Norr är en gränsöverskridande samverkan mellan tretton kommuner från Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län:
-Syftet är att initiera, samordna och genomföra högre utbildning. Inom denna samverkan har varje deltagande kommun ett lärcentrum kopplat till Akademi Norr, vilket verkar som ett nav för det övergripande samarbetet, berättade verksamhetschef Martin Bergvall.

"I år firar vi 20 år, som en röst mot universiteten för regional tillväxt i våra 13 deltagande kommuner" berättade nyutnämnde verksamhetschefen Martin Bergvall, i samband med nystarten av Lärcentrum i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Enligt honom är det oerhörd fokus på utbildning i campus:
-Därför är våra lärcentra oerhört viktig verksamhet utanför storstadsområdena. Högre utbildning är direkt kopplat till utveckling och inlandskommunerna har uttryckt önskan om distansutbildningar, så det känns mycket glädjande att Arvidsjaurs kommun valt att satsa på Lärcentrum! 
-Nu inventerar vi önskemålen och gör ett krafttag. Mina ledord som ny verksamhetschef blir: "Att göra verkstad!".


"Norrlands inland måste också leva...". 

  
Lärcentrums nystart firades med en specialgjort tårta. Akademi Norrs tidigare verksamhetschef, numer näringslivsstrateg i Arvidsjaurs kommun; Anne Enoksson, var först att skära sig en tårbit. På bilden syns även kommunchefen Ulf Starefeldt och Maria Nilsson, Lärcentrum. Foto Kent Norberg.

 

 

 

 


Skriv ut: