Ett filmteam är på plats för att hjälpa Arvidsjaursföretaget Frostab, att göra en reklamfilm för deras nya rensningsmaskin, som syns i bakgrunden. Fr.v: Jonatan Kruse, Anders Vestin, Frostab, Johan Nordström, Zhanna Zhehet, Bühler Ukraina och Stefano Bonacina, Bühler, Italien. Foto Kent Norberg.

Ny teknologi rensar på färg

2017-03-03 13:53

Även inom bärrenseri gör teknologin sina framsteg. Det senaste i genren är en maskin som klarar av att rensa och sortera på färg:
-När vi kalibrerat in den helt kommer vår verksamhet att bli betydligt mer effektiv, säger Anders Vestin, Frostab.


Tidigare rensningsmaskin har inte, på ett tillfredställande sätt, klarat av att urskilja skräp, kråkbär och småstenar. Med resultat att Frostabs personal tvingats till en hel del extra rensningsarbete.


AndersVestin, Frostab, visar "renset" från maskinen.

Men nya maskinen är unik på marknaden:
-Det är en helt ny teknologi, byggd på samma plattform, som klarar av att rensa på färg via en speciell kamera som känner av olikheter, säger Stefano Bonnacina, Italien, från företaget Bühler, som tillsammans med Sverigechefen Zhanna Zhehet, ursprungligen Ukraina, är på plats hos Frostab i Arvidsjaur, för att hjälpa till med kalibrering med mera.


Anders framför den nya bärrensningsmaskinen, som är unik på marknaden. 

Frostab håller även på att installera en ny maskinell packlinje:
-Det här blir så extremt mycket bättre och effektivare! Vi räknar med att få bättre kvalitet och nå uppemot 40 procent högre volym, säger Ander Vestin och berättar vidare att företaget som de köpt maskinen av även hjälper till med en reklam film...

-Vi har ett proffsigt filmteam här nu som skapar en film vi kan visa för kunder och producenter, på mässor och sociala medier.

Frostab sysselsätter i dag 10 personer. Under högsäsong (bärplockartider) ökar styrkan till 16 personer. 


Skriv ut: