Nils van der Poel, världsmästaren på 5000 och 10000 meter skridsko, är tillbaka till Arvidsjaur, där han gjorde sin militära grundutbildning 2018/19.
Nils van der Poel, världsmästaren på 5000 och 10000 meter skridsko, är tillbaka till Arvidsjaur, där han gjorde sin militära grundutbildning 2018/19. "Det är kul att vara tillbaka, träffa människorna och dessutom kunna bidra" säger han. Foto Kent Norberg.

Nils van der Poel instruerar på Jägarbataljonen!

2021-09-16 08:07

Nils van der Poel, världsmästaren på 5000 och 10000 meter skridsko, är tillbaka till Arvidsjaur, där han gjorde sin militära grundutbildning 2018/19:
-Det är kul att vara tillbaka, träffa människorna och dessutom kunna bidra.

Nils representerar SOK (Svenska Olympiska kommittén) och är först ut i samarbetet med Försvarsmakten. Något som han gör med den äran, enligt major Jens Eliasson, Arméns Jägarbataljon:
-Nils van der Poel är deltidsanställd som instruktör under tre veckor. Övrig tid tränar han och förbereder sig inför vinter-OS i Kina. Han är en god ambassadör för vårt blivande regemente K4, och en bra symbol för vårt samarbete med SOK.

Jens berättar vidare hur Nils trollband de värnpliktiga soldaterna vid en föreläsning om hans karriär, kopplad till jägarutbildningen:

-Alla lovordade föreläsningen. Vi hade en kille som hade tänkt hoppa av utbildningen, men som inspirerades så pass mycket att han ändrade sig totalt.

Något som Nils blir glad av att höra:
-Det värmer mig att min föreläsning uppskattades av dem.

När undertecknad uppsöker världsmästaren, på övningsområdet G 2, biträder han vid skyddsvaktsutbildningen. Luften är så där höstaktigt kristallklar med gulnade löv i björkarna kring övningsplatsen. Nils försäkrar sig om att vi åskådare har "öronproppar i". Därefter drar scenariot igång: Skumma figuranter försöker ta till flykt efter att de upptäckts av patrullerande skyddsvakter som ropar: "Halt, eller jag skjuter!".


"Halt, eller jag skjuter"

-Roligt att vara först från SOK i det här samarbetet med Försvarsmakten. Det passar mig bra, med min bakgrund som grundutbildad jägarsoldat och elitidrottare.
-Många minnen återkommer, men jag minns inte att vi var så små då... skrattar Nils.

Hur var du själv som värnpliktig soldat?
-I perioder var jag jättebra, ibland inte... Det svåra med värnplikten, som jag minns det, handlade om att vara uthållig både fysiskt och psykiskt samt inte minst att känna motivation - över tid. Även när inget särskilt hände. Då var lumparkompisarna en stor motivationshöjare.

Hur tycker du att OS-förberedelserna fungerar här i Arvidsjaur?
-Mycket bra! Jag bor på tredje skvadronen och både inne och ute finns ju alla träningsfaciliteter som man behöver. Dessutom cyklar jag mycket, omkring 15 mil per dag.

Per dag!?
-Ja visst! I går cyklade jag tur och retur Jörn. Cykelvägarna är bra här med lite trafik.Tror du att du kommer att återuppta samarbetet med Försvarsmakten i allmänhet och K4 i synnerhet, efter OS?
-Det både hoppas och vill jag! Tror det finns mycket som vi inom SOK kan göra tillsammans med Försvarsmakten, avslutar Nils intervjun och skyndar tillbaka till instruktörssysslan uppe vid kokhuset, på G2:an.

  • Enligt major Jens Eliasson tittar K4 på hur de kan stötta blivande olympier i en framtida satsning:
    -Exempelvis via träningsläger, vi har ju alla förutsättningar här i Arvidsjaur.

Av Kent Norberg

 


Skriv ut: