Moskoselskåtan (heter numer Tentipi AB) grundades 10 maj 1989 av Bengt Grahn i Arvidsjaurs kommun. Arkivfoto Kent Norberg.
Moskoselskåtan (heter numer Tentipi AB) grundades 10 maj 1989 av Bengt Grahn i Arvidsjaurs kommun. Arkivfoto Kent Norberg.

"Moskoselskåtan" firar 30 år!

2019-03-13 11:10

Det blir stort firande i Arvidsjaur och Moskosel när tälttillverkaren Tentipi AB (f.d Moskoselskåtan) firar 30 år 20-21 mars!
-Det här var inget jag hade kunnat drömma om när jag sydde min första tältkåta i gamla skolan i Moskosel för trettio år sedan – och nu säljer vi tält till halva världen! säger företagets VD och grundare Bengt Grahn.

 

Se bilder från firandet!

Ett sextiotal gäster från 10 länder kommer för att i två dagar uppleva företagets rötter.


Bengt Grahn i fabriken i Moskosel, där allt startade för 30 år sedan: "Jag är stolt att vi fortfarande syr kåtor här" säger Bengt. Foto Kent Norberg. 

Tentipi har sedan starten den 10:e maj 1989 gått från att sälja tältkåtor på lokala mässor och via postorder, till att idag vara världsledande inom sin nisch med försäljning i EU, Japan, Kina, USA och hela den engelskspråkiga världen.


I Moskosel sys fortfarande tältkåtor för hand. Arkivfoto Kent Norberg.

Firandet sker dels på fritidsområdet Sameland i Arvidsjaur, där gästerna får testa på en buffé av norrländska vinteraktiviteter, dels i företagets anläggning i Moskosel.

-Det här är ett sätt för oss att visa var vi kommer ifrån. Jag är stolt över att vi än idag syr tältkåtor för hand i Moskosel där allt började en gång.

-Bland de mest långväga gästerna under firandet är ett par som driver en uthyrningsfirma med våra tält på Mauritius. Det är ju fantastiskt roligt att svenska tältkåtor används för lyxiga bröllop på en ö mitt i Indiska oceanen! säger Bengt Grahn som lämpligt nog själv har namnsdag mitt under själva firandet!


Fakta - Tentipi AB

  • Grundat 10:e maj 1989 av Bengt Grahn i Arvidsjaurs kommun.
  • Idag har företaget 70 anställda uppdelat på tre anläggningar: Moskosel, Sunne och i Qingdao, Kina.
  • Tältkåtorna sys för hand på företagets alla tre anläggningar.
  • 2018 sålde företaget tältkåtor för 48,4 miljoner kronor.
  • De största marknaderna är England, Sverige, Norge, Japan, Tyskland, Australien och USA.

Relaterade Länkar

Skriv ut: