Linda Remahl och Gonçalo Marques, Moskosel, har tilldelats priset
Linda Remahl och Gonçalo Marques, Moskosel, har tilldelats priset "Årets Formbärare i Norrbotten 2023" av Svensk Form.

Moskosel Creative Lab - årets formbärare 2023!

2023-10-09 10:02Linda Remahl och Gonçalo Marques, Moskosel, har tilldelats priset "Årets Formbärare i Norrbotten 2023" av Svensk Form:
-Det känns fantastiskt efter flera års hårt arbete, säger pristagarna.


Svensk Form Norrbottens motivering:

Linda Remahl och Gonçalo Marques har med Moskosel Creative Lab/Northern Sustainable Futures i hjärtat av Norrbotten, i byn Moskosel, skapat en unik kreativ oas och multi-disciplinär platform där idéer, kreatörer, formutövare och formskapare från hela världen välkomnas.

Grundarna Linda Remahl och Gonçalo Marques har stort engagemang och visar i kreativ och praktisk handling hur design kan vara en kraft för påverkan, positiv förändring, hållbar utveckling, inkludering, demokrati och rättvisa. 

De har skapat ett "Silicon Valley för konstnärer" där de erbjuder konstnärsresidens, dansföreställningar, mobila utställningslokaler samt digitala och interaktiva upplevelser för form och design. Deras arbete sträcker sig bortom konventionella gränser och belyser designens kraft att bidra till positiv förändring."

Svensk Form delar årligen delar ut priset. I år skedde var utdelningen under festliga former på Ebeneser i Luleå, 6 oktober.

Foto Kent Norberg, Arvidsjaurs kommun.

-Det värmer att få denna utmärkelse efter så många års hårt arbete. Men glädjen och äran delar vi med alla dem som varit med på resan och trott på oss, alla som kommit hit och verkat och lokalbefolkningen som varit delaktiga. Vi välkomnar alltid nya konstutövare och andra att komma hit och samverka med oss, vi har öppet "tjugofyra-sju", säger pristagarna till NSD.

  • Utmärkelsen Årets Formbärare delas ut till personer, organisationer eller företag som bidrar till utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Moskosel Creative Lab startades i Moskosels nedlagda skola, för fem år sedan:
-Vi vill erbjuda en plattform och en mötesplats för konstutövare och kreatörer från hela världen och möjliggöra samarbeten med lokala aktörer. Under dessa år har vi tagit emot ca 500 kulturutövare från hela världen, säger Linda Remahl.


Den före detta skolan i Moskosel har förvandlats till en kreativ oas. Foto Kent Norberg.


En av måna olika inredda rum är kaféet. Foto Kent Norberg.
Relaterade Länkar

Skriv ut: