Christian får chansen i carting-VM!

2020-10-01 10:31


Christian Lovén får chansen att starta i carting-VM!

-Det känns som en dröm för mig, säger den tidigare Pjeskersonen. 


Christian är 14 år och född och uppvuxen i Pjesker fram tills dess att familjen flyttade söderut 2016. Sommaren 2018 fick han pröva på karting och i samma veva påbörjade pappa Peter (tidigare anställd vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur) utlandstjänstgöring inom Försvarsmakten.

Under tiden Peter var borta fick Christian träna väldigt lite men på våren 2019 började ledigheterna sammanfalla med tävlingar för Christian, och han körde de tävlingar han kunde i en lite mindre klass med svenska motorer och ganska många utövare i hela Sverige.

-Det gick riktigt bra, säger Christian.

Under detta år blev han uppvaktad av ett team här i Sverige. Och under hösten gjordes lite tester i en större kart med kraftigare motoreffekt. Säsongen 2020 var ambitionen att köra en serie här i Sverige för den klass han gått upp i. Serien heter SKL (Swedish Kart League) och klassen OKJ (Original Karting Junior). Utöver detta var målet SM och en deltävling i EM, som skulle gått här i Sverige...


-Sen kom Covid! Jag var själv uppe i Arvidsjaur när utbrottet kom och hade vissa problem att ta mig tillbaka till Karlsborg, säger Peter.

Säsongen inledes därför med massor av inställda tävlingar. SM slutade till slut med en 9:e plats bland de svenska förarna och Christian var nöjd då målsättningen var topp 10. Redan på första tävlingen frågade teamchefen om Christian ville kliva upp i klassen OK (Original Karting). Ytterligare 10 hästkrafter och lite mer fäste i däcken. 

  • Att kliva upp i OK gick över förväntan. Häromdagen fick Christian nämligen frågan om han ville starta i VM!

Det är det italienska moderteamet som ställt frågan:
-Tack vare sponsrande företagare i Arvidsjaur och Karlsborg som kan grabben tacka ja till detta erbjudande. Vi nyper just nu varandra konstant i armen... Att redan under sitt andra riktiga tävlingsår i karting få chansen i VM fanns liksom inte på kartan, skrattar Peter.


Nu tar Christian chansen helt förutsättningslöst:

-Det känns jätteroligt och spännande. Vi åker ner och anser att vi är där för att lära. Allt är erfarenhet för mig att ta med hem sen. Om jag sedan uppnår ett bra resultat är det bara en bonus, säger Christian och riktar ett stort tack till alla i Arvidsjaur som hjälper honom att drömma!

  • Vill du följa VM-sändningarna visas dem 7-8 november via CIKFIA:s (det internationella Bilsportförbundet karting-del) youtube-kanal. Länk nedan.

 


Relaterade Länkar

Skriv ut: