Arrangör Ann Engberg från näringslivskontoret i Arvidsjaurs kommun, Eva Quist Arjeplog, Madelene Marklund i Risberg, Jan Isaksson Auktsjaur, kursledare Anja Lindgren Glommersbär och Simon Karlsson Lauker. Foto Kent Norberg.

Workshop i livsmedelshantering

2017-02-17 16:00

Hantering av mat och renlighet i lokaler. Det var temat under två dagars workshop i Livsmedelshantering, i Glommersträsk, tidigare i veckan.

Samtalsledare var Anja Lindgren, Glommersbär, med över tio års erfarenhet som livsmedelsinspektör:
-Tre ledord att ha i bakhuvudet när man köper och bygger är: Tätt, Slätt och Lätt (rengörbart).

Deltagarna diskuterade hur man i förväg ska tänka på logistik och bygga linjärt. Samt hur de förebygger för skadedjur och vad man kan göra om det som inte får hända händer. Vidare diskuterades vad man ska tänka på vid personlig hygien, hur man undviker korskontaminering, med mera... Exemplen från verkliga livet duggade tätt!


Anja Lindgren, från Glommersbär och med 10 års erfarenhet som livsmedelsinspektör, höll i workshopen . Foto Kent Norberg.

Meningen med träffen är att diskutera hur man kan ta en viktig, och i många stycken självklar, lagstiftning och få den att fungera i praktiken i ett väldigt litet företag. Den är skriven utifrån väldigt mycket större verksamheter men måste fungera även för små livsmedelsproducenter. Dessutom är det ett bra tillfälle att lära känna varandra och kanske hitta vägar till samverkan i framtiden.

- För oss som jobbar med att stötta näringslivet är det ovärderligt att få lära känna branschen och dess förutsättningar bättre, säger Eva Qvist, North Business Arena Arjeplog.

Deltagargruppen gjorde även besök hos Finnbergs Livs, där Ove Granlund och Bo Lundmark berättade om arbetet med att rädda byns butik genom byakraft!


Ove Granlund, Finnbergs Livs, tog emot workshopdeltagarna på ett studiebesök.

-Det är intressant att komma hit och höra hur Glommersbär och Finnbergs Livs utvecklat sina företag, sa Jan Isaksson, som planerar att starta verksamhet kring biodling/honung i Auktsjaur.


Workshopdeltagarna diskuterade livsmedelshantering under kursen i Glommersträsk 15-16 februari.

Madelene Marklund driver fårskötsel i Risberg och Simon Karlsson bygger slakteri i Lauker. Även de satsar på lokalproducerade produkter:
-Det är precis vad den här workshopen handlar om, att skapa möjlighet för fler företag i kommunen som kan leverera lokala råvaror till vår livsmedelshantering. Dessutom är det bra att lära känna varandra och skapa nätverk, sa Ann Engberg, North Business Arena och näringslivskontoret, Arvidsjaur. 

Workshopen anordnades av projektet North Business Arena, Arvidsjaur.

Fakta:

  • Korskontaminering betyder att någonting har blivit förorenat från olika håll. Det är alltså fråga om en för ändamålet mer problematisk händelse än vanlig nedsmutsning.   

Skriv ut: