Ingela och Ove Granlund hävdar att Glommersträsk nu har kommunens finaste livsmedelsbutik. Foto Kent Norberg.
Ingela och Ove Granlund hävdar att Glommersräsk nu har kommunens finaste livsmedelsbutik. Foto Kent Norberg.

"Kommunens finaste livsmedelsbutik!"

2020-06-24 11:31

Inlandsbyn Glommersträsk ligger på gränsen mellan Lappland och Västerbotten. Här finns allt från Bärens hus, sågverk, snickeri, hattmuséum och egen badbassäng till dörrfabrik och värdshus. Men hjärtat i byn får nog trots allt sägas vara Finnbergs:
-Utan livsmedelsbutiken vore det oerhört svårt att behålla våra företag och befolkning, säger Ove Granlund.

Sedan början av februari har Finnbergs livsmedelsbutik och kafé fått sig en rejäl uppfräschning:
-Ja, vi tror på framtiden och har genom designidéer från våra ungdomar i byn renoverat butiken. Det känns extra kul att ungdomarna velat engagera sig, säger butiksföreståndaren Ove Granlund.
Intressant är att kaféet är samma utrymme som den ursprungliga affären var en gång i tiden. Omkring 60 kvadratmeter. Nu är det bara ett bord här, men inom kort blir det gemytligt och ombonat med nya möbler från Lino i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Det driftiga byagänget berättar att de renoverat med eftertanke. Allt är visserligen inte klart än, bland annat saknas det möbler till det utbyggda kaféet. Men redan på torsdag kommer Lino Möbler, Arvidsjaur, att leverera soffgrupper och annan inredning:
-Det blir jättefint för både bybor och passerande kunder som är fikasugna, säger Ove och visar runt i butiken där massvis med ideella arbetstimmar lagts ner för att ge affären det ansiktslyft den förtjänar. 

Renoverad toalett. 

"Det är en bra anda i byn, ni gör det bra" sa kommunalrådet Sara Lundberg. På bilden syns även Anne Enoksson, näringslivsstrateg och Ove Granlund. 

Tommy Öhlund är elektriker och har skavda knän efter allt krypande med eldragning, till exempelvis den nya vägg- och takbelysningen:
-Affären är oerhört viktigt för fortlevnaden i byn, därför är vi måna om att satsa på att hålla den fin och välfylld.

Kunderna märker bland annat ny golvmatta, ny färg på golv, väggar och tak samt på fasaden. Morden vägg- och takdekorering. Här finns även "musik i butik", nya kyl-/frysdiskar och bättre placerade "livsmedelsskepp":
-Det har blivit luftigare mellan hyllorna och det är ju bra i dessa pandemitider, säger Ingela.


Att köpa med sig nygrillat från Finnbergs är en god tradition. Här är det Felicia Lundgren som expedierar. Foto Kent Norberg.

Men hur har ni kunnat renovera så pass omfattande och ändå ha öppet?
-Arvidsjaurs Bygg och Montage har haft ett byggtält i butiken som de flyttat runt där de jobbat, så det har knappt blivit något byggdamm alls, säger Ove och tillägger:
-Vi är oerhört stolta över butiken och det vi tillsammans åstadkommit!


När vi ändå var i trakterna ville Peter Edström visa oss den fantastiska vyn från Toppssstugan ner mot byn:
-Jag håller på att avverka en del skog så att det ska bli ännu mer öppet och bättre utsikt, sa Peter.

Utsikt från platsen vid Toppstugan. Till höger syns Vithatten. Om man tar sig via grusstigen upp på nästa topp är utsikten ännu vidare. Anne Enoksson, Sara Lundberg och Peter Edström. Foto Kent Norberg.

 


Skriv ut: