Här bakom ska det byggas en camping med nio ställplatser för husbilar/husvagnar. Från vänster Hélena Skarin, Greger Lindblom och Sture Johansson. Foto Kent Norberg.
Här bakom ska det byggas en camping med nio ställplatser för husbilar/husvagnar. Från vänster Hélena Skarin, Greger Lindblom och Sture Johansson. Foto Kent Norberg.

Lauker/Lövviken byastugeförening bygger camping!

2020-01-16 15:13

Det rör på sig ute i Arvidsjaurs kommuns byar. Senaste i raden av utvecklingsprojekt är Lauker/Lövvikens byastugeförening som rustar för att bygga en camping med ställplatser för husvagnar och husbilar, intill väg 94.

Hélena Skarin är en av sju i den arbetsgrupp som under nästan ett och ett halvt år jobbat med ansökan för att få Leader Lapland 2020 och Jordbruksverket att nappa på deras idé om lokalt ledd utveckling.

Nu har äntligen svaret kommit. 
-Totalt har vi beviljats 793 000 kronor för som det kallas "Ställplatser Lauker utveckling".

Allt började som en idé om hur byn kunde utvecklas:
-Vi tyckte att en camping vore ett bra sätt att utveckla Lauker. Camping på hjul har ju ökat rejält senaste åren och ser ut att fortsätta öka, inte minst när det gäller husbilar. Kan vi locka dem att parkera här när de reser genom Lappland är ju kanon!

Något som hon tror skulle kunna ge ringar på vattnet:
-Vi har ju Laukersjön alldeles utmed som erbjuder fint fiske, vi har sandstrand, kolmila, fantastiska skogsmarker att vandra i, med mera. Kanske kan det växa fram aktivitetsföretag och annat som komplement till campingen, hoppas Hélena och förtydligar att grundidén är just att utveckla bygden.


Bilden) Hélena Skarin och Greger Lindblom är två av dem som håller i projeket ,ed att bygga en camping i Lauker. "Så fort snön försvunnit sätter vi igång med markberedningarna", säger de. Till höger Sofie L Nilsson, som under fjolåret jobbade som landsbygdsutvecklare och varit behjälplig med ansökan. Foto Kent Norberg.  


"Hela Sverige ska leva" och kommunen har varit behjälpliga under ansökningsförfarandet. Arbetsgruppen har även besökt Rosvik och tittat på deras liknande projekt. Båda byarna har sedan stöttat varandra med ansökningarna:
-Det känns onekligen spännande. Nu börjar det riktiga arbetet!

Men först ska alla offerter ses igenom. Från mark/gräv till el och rördragning. Så snart som snön försvunnit påbörjas det handfasta arbetet med byggandet av servicehus, nio ställplatser och latrinstuga:
-Platsen är ju perfekt med utsikt ner mot sjön och mittemot har man även byastuga, bagarstuga, smedjan som vi ska rusta upp, lekplats, kolmila, Antegården med mera, säger Sture Johansson, som under sin arbetskarriär för Arvidsjaurs kommuns tekniska avdelning, bland annat, blev "fader" till Bryggan i Nyborgstjärnen och utsiktstornet på Lillberget. Så idéer lär inte saknas.

Numer är Sture pensionär och jobbar i gruppen för byns utveckling:
-Vi vill skapa långsiktig utveckling och locka fler besökare och ännu hellre bofasta till Lauker. 

I Lauker/Lövviken finns omkring 80 bofasta:
-Det känns kul det här. Som om att nu jäklar händer det något i byn! säger Hélena och berättar att allt måste dokumenteras in i minsta detalj. 

2021 ska projektet vara slutredovisat.


Skriv ut: