Gamla trotjänare, som nu byts ut mot 11 toppmoderna snökanoner, som går att fjärrstyra.

Kanonerna på Prästberget - byts ut!

2022-10-26 14:38


Fram till v.46 pågår byggnationer uppe på Prästberget. De gamla snökanonerna byts ut mot elva toppmoderna appstyrda snökanoner.  Foto Kent Norberg.

Prästberget alpina nedfarter är under modernisering:
-Vi gräver och monterar en ny konstsnöanläggning, säger Albin Lundqvist, Mellanströms Schakt & Planering, som är underleverantör till Techno Alpin.

Beställare är Arvidsjaurs kommun.
Tidigare år har man varit tvungen att flytta runt de tre snökanoner som funnits, för att få en jämn spridning.


Gamla trotjänare byts ut mot 11 toppmoderna snökanoner, som går att fjärrstyra.

Nu monteras istället totalt 11 kanoner i pisterna. Målet är att provköra anläggningen vecka 45/46:
-Det kommer att bli betydligt enklare att leverera snö i backarna än tidigare... Varje snökanon går nämligen att styra var för sig via mobilapp. Exempelvis hur snön ska spridas, kvaliteten och liknande, säger Albin.

Mellanströms Schakt & Planering sysselsätter åtta personer på heltid för att hinna klart i tid. För närvarande finns två hjullastare och två grävmaskiner uppe på branterna:
-Vi har även skotare med flak för att köra upp jordmassor, säger Albin.

Albin visar hur betongfundamenten till snökanonerna ser ut. "Det är rejäla pjäser". Foto Kent Norberg.

Andra jobbar med att bulta ihop järnrör och dra upp dem till längs berget. De ska förse snökanonerna med vatten. Kanonerna fästs på rejäla betongfundament, för där ska de nu stå i flera år och tjäna kommunens alpina verksamheter.

-Det här är en investering på 8 miljoner kronor, till glädje för den alpina verksamheten, NIU, kommunens alla medborgare samt besökare. Vi gör satsningen för att den gamla utrustningen var uttjänt och i allmänt dåligt skick. När det här är klart kommer vi att kunna spruta snö på kortare tid, och egentligen så fort att det blir minusgrader, säger Katarina Landstedt, kultur- och fritidschef.

 


Skriv ut: