Kinesiskt filmbolag i Arvidsjaur - har 1,1 miljard tittare!

2023-04-17 08:26

Ett stort kinesiskt filmbolag har i 7 dagar följt renens väg under vårflytten samt fördjupat sig i det samiska folket livsbetingelser. De har bott och utgått från Pjesker Adventure. Foto Kent Norberg.

Vecka 15 har ett stort kinesiskt filmbolag följt renens väg under vårflytten. Fokus har legat på mat och det samiska folkets historia:
-"Once up on a bite" är namnet på serien som gjorts i tio år, berättar Shuton Liu, producent på Kinas största livsstilsprogram DOClabs.

Avsnittet från Arvidsjaur klipps ner till 50 minuter och visas i Kina nästa vår. Shuton berättar att de har 1,1 miljarder tittare enbart i hemlandet:
-Sedan kommer vi att sälja avsnittet vidare till stora tv-bolag världen runt. Exempelvis: National Geograpichs, BBC, Netflix, med flera.

Med andra ord blir det en kolossal spridning på dokumentären, vilket kommer att placera Arvidsjaur och Östra Kikkejaurs sameby på världskartan. 


Pjesker Adventure har tidigare bland annat tagit emot besök av Norrbottens landshövding Lotta Finstorp. Foto Kent Norberg.


Filmteamet har bott och utgått ifrån Pjesker Adventure, som drivs av Mikael Eriksson och hustrun Haixia. 

Mikael berättar att det var hustruns inlägg på TikTok som väckte intresset hos filmbolaget:
-Hon visar upp vår natur och sätt att leva. De hade sett det och kontaktade oss och ville komma hit. Så blev det, och nu har vi varit "huvudkontor" åt dem i 7 dagar.

Mikael berättar vidare att de skjutsat ut filmteamet tidigt varje morgon, runt omkring i regionen, och återvänt först sent på kvällen:
-Då har jag tagit av mig chaufförskepsen och bytt om till kockkläder. Det har varit en intensiv vecka, men vansinnigt kul och intressant att se hur de jobbade.


Närbilder av bland annat enbär filmades inne hos Pjesker Adventure.


Enligt Mikael är filmfotografen välkänd i Kina och gav sig inte för än allt var perfekt:
-Jo, assistenterna fick verkligen göra rätt för sig med all utrustning i djupsnön...

"Once up on a bite" är i grunden ett matprogram. Därför handlar inslagen mycket om hur samerna tar hand om det naturen ger. Enbäret är en återkommande ingrediens vid matlagningen. Exempelvis vid tillagning av Bidos, samernas nationalrätt:
-Det är en köttsoppa på renkött och serveras gärna som festmat, säger Mikael Eriksson.

  • Filmteamet reste, via Arvidsjaurs flygplats, tillbaka till Kina söndag 16 april.


Fakta:
DOClabs Beijing Media Technology, är ett produktionsbolag på högsta nivå, dedikerat till att göra dukmentärer i Kina och runt om i världen. Tidigare har bolaget bland annat filmat krabbfiske i Norge.


Skriv ut: