Badhuset under uppbyggnad, stor glädje för Arvidsjaurbor att få en sport- och idrottshall. Invigningen skedde 1962. Arkivbild och uppgifter: Norran.
Badhuset under uppbyggnad, stor glädje för Arvidsjaurbor att få en sport- och idrottshall. Invigningen skedde 1962. Arkivbild och uppgifter: Norran.

NCC vann upphandling för utredning av ny sim- och sporthall

2021-03-12 11:14

Nu ska äntligen arbetet påbörjas med att utreda hur Arvidsjaurs nya sim- och sporthall kan se ut och vad den ska innehålla.

-Det känns bra att ha skrivit avtal med en sådan bra part som NCC. De har lång erfarenhet av att bygga badhus och har en specialistgrupp med gedigen kunskap och erfarenheter från tidigare liknande projekt, säger fastighetschef Sara Persson, Arvidsjaurs kommun.

Badhuset som invigdes 1962 har nu, snart 60 år senare, hunnit bli rejält slitet.

Det har varit många turer kring vad kommunens ska göra med anlägngingen...
-Jo, under de senaste åren har det varit en diskussion bland Arvidsjaurs politiker. Renovera eller bygga nytt? Och i så fall vad simhallen ska innehålla och hur ett eventuellt bygge ska finansieras, säger Sara.

Men i juni tog fullmäktige ett efterlängtat beslut! Det handlade om att starta ett "utredningsprojekt" för att göra en behovsutredning. För att sedan formulera mål och vision för en ny sim- och sporthall.

Enligt mål och vision ska anläggningen innehålla:

o En 25-metersbassäng

o En mindre äventyrsdel, men även utreda alternativ utan äventyrsdel

o Höj- och sänkbar botten i simbassängen eller annan lösning för simskola och rehab

o En fullstor sporthall med läktare som kan skjutas fram vid behov.

o Ett café som är tillgängligt både från simhallen och direkt från entrén

Placering föreslås bli i närheten av befintlig sim- och sporthall.


Centrumbadet med sporthall som anläggningen ser ut i dag. Foto Kent Norberg.

I den enkät som genomförts om badhuset framkommer att nuvarande lokalisering är en av badhusets styrkor. Det är nära till skolorna men också centralt och bra för besöksnäringen.

-Mer exakt placering ska dock utredas nu under första fasen av projektet, säger Sara.

Arbetet i första fasen är beräknas vara klar i höst. Ärendet ska sedan upp till fullmäktige för att besluta om man ska gå vidare. Därefter planeras Fas-2 med produktionstidplan och en förfinad kalkyl över projektets kostnader. Dessa ska fastställas innan fas-3 inleds, vilket innebär byggstart.

-Om allt flyter på så kan en ny sim- och sporthall stå färdig i början av år 2024.

Fakta om arbetet med fas 1:
Det innebär utredning och planering i samverkan som beräknas vara klart till hösten 2021. NCC jobbar med samverkan /partnering - alla nyckelaktörer jobbar tillsammans i en öppen dialog kring projektets bästa.

 


Skriv ut: