Japanskt storföretag letar jordbävningssäkert virke i Glommersträsk!

2019-06-20 15:11

Glommers Timber AB gästades förra veckan av det japanska storföretaget SFG LTD. Detta genom representanterna mr Fujishima och mr Watanabe, i syfte att diskutera nya affärsmöjligheter:
-Samtalen har bland annat handlat om att leverera produkter till jordbävningssäkra hus i Japan, säger Paul Björnsson, ägaransvarig vid Glommers Timber.

Marknaden för jordbävningssäkra hus växer kraftigt och japanerna letar efter mycket specifika egenskaper för att uppfylla gällande regler och normer. Utgångspunkten för affären är den unika kvalitativa råvaran som växer kring Glommersträsk med omnejd och den förädling som sker på sågverket.

-Affären är en viktig del i moderniseringen och effektiviseringen av sågverket, framhåller Paul Björnsson.
Han säger att preliminärt handlar det om affärer i storleksordningen 30-50 miljoner kronor årligen. Även andra intressanta affärer ska vara under diskussion...

Fredrik Westling, Forsell Timber AB, diskuterade virkets kvalitet med mr Fujishima och mr Watanabe. Foto Kent Norberg.

-Den fina kvaliteten på virket imponerade på japanerna. I norra Sverige finns det nämligen en fiberstruktur och hög hållbarhet i rotstocken, som SFG LTD (en av japans största husbyggare) letar efter, sa Fredrik Westling, Forsell Timber AB.

Både virkets styrka och längden på den färdiga produkten passar intressenten. Omkring 8000 hus per år skulle kunna byggas av Glommers Timbers unika virke. Direkt från skogen, via sågverket och ner till Japan:
-Det är få som jobbar med samma stocklängder som de gör här i Glommersträsk. Det finns visserligen söderut men då har inte timret samma hållfasthet, konstaterade Westling.

Storföretaget som har sitt huvudkontor i Osaka fyller 350 år och ska bygga ett trähus, lika högt i meter som företaget fyller år:
-De vill bevisa att det går bygga hållfast av trä och har vi tur kanske vi får vara med där, säger Paul Björnsson, ägaransvarig för Glommers Timber AB. 

Men innan det kan bli någon affär vill den japanska delegationen göra tester på virket hemma vid företaget i Osaka. Enligt produktionschefen Mats Nygren kommer provleveranserna att påbörjas omgående:
-Förhoppningsvis blir det kontinuerlig leverans från och med i höst, säger Nygren.

 

Japanerna vill ha nedre delen av trädet som är mest stabilt. Möbelindustrin vill däremot ha övre delen. Glommers Timber ser det som en god affär om det finns intressenter för hela trädet. "Win-win för alla" säger Paul Björnsson, ägaransvarig för Glommers Timber AB. Foto Kent Norberg.

Allt i Glommers Timbers produktionslinje studerades ingående av det japanska företagets representanter. Foto Kent Norberg.


Mr Hideyuki Fukushima och mr Ryusuke Watanabe, Fredrik Westling, Forsell Timber AB, ägarrepresentant Paul Björnsson och produktionschef Mats Nygren, Glommers Timber, mäter densitet och tjocklek på brädorna som ska hyvlas och limmas ihop till stadiga balkar. De yttersta brädorna i en limträbalk måste vara starkast, varför man gör tryckbarhetstester och sorterar virket innan de limmas. Det japanska företaget har en egen lösning på jordbävningssäkra hus som kallas Big frame och bygger på teknik med limträbalkar. Foto Kent Norberg.

 


Skriv ut: