Krisberedskapsvecka i hela landet. Hur klarar du dig om din tillvaro plötsligt vänds upp och ner? Exempelvis strömavbrott en vecka... Mikael Degerman, kommunens beredskapssamordanare diskuterade med folk under torsdagseftermiddagen om hur de skulle klara av en plötslig påfrestning. Foto Kent Norberg.

"Vi kör till stugan om strömmen försvinner..."

2019-05-09 16:12

Det är Krisberedskapsvecka i hela landet. Arvidsjaurs kommunen beredskapssamordnare och kommunikatör träffade folk i Medborgarhusets entré under torsdagseftermiddagen och resonerade om hur de skulle klara av en plötslig påfrestning. 

Har folk gjort en "krislåda" med förnödenheter som tändstickor, mat, batteriradio för att kunna lyssna på viktiga meddelanden, vatten, ficklampa, kontanter osv? Nä, ingen som vi träffade i alla fall. Utan de flesta sa att:
"Vi drar till stugan, där klarar vi oss en vecka utan el. Där finns en sjö så vi kan fixa dricksvatten och fisk".

Även en skolklass besöktes på torsdagsmorgonen.

Lärare på skolorna kommer, när schemat tillåter, prata om vad som skulle kunna hända vid en kris, hur man kan förbereda sig och hur skolan utrymmer sina elever och personal.


Några kommentarer under eftermiddagen:

Allan Lindgren: Vi far till stugan. Där finns ved och kamin samt att vi har sjön. Men någon krislåda har vi inte gjort. Däremot har vi en transistorradio, det gäller bara att se till så det finns fräscha batterier om vi inte kan använda eluttaget.

Krister Möller: Det är bara att erkänna att jag är dåligt förberedd om något skulle hända.  

Kurt Lennart Grahn: Nä, om strömmen försvinner blir det besvärligt för mig. Jag har diabetes och hur ska jag då kunna laga mat?

Lars Jonssa: Vi som bor på landsbygden klarar oss nog rätt bra. Jag har köpt ett stort elverk och låtit en elektriker göra en koppling till huvudsäkringen. Så om något skulle hända drar jag igång den. Vatten och ved har vi. Så en vecka skulle nog lösas.

Tre tjejer: Vi har sett svenska serien "Nedsläckt land", den var bra. Man inser hur sårbara vi är om något skulle inträffa. Så nog vore det bra att vara förberedd med krislåda och annat: 

-Jag har nyss läst ut boken "Kylan". Den är spännande och ger perspektiv. Kan tipsa om den för att få en bild av hur det skulle kunna bli om vi utsätts för attack, elavbrott, otjänligt vatten eller liknande, säger Emma Granström.

Emma Harr: Hmm, vi är inte så bra föreberedda för kris. Har inget nödkit hemma. Är nog lite godtrogen och hoppas på det bästa. 

Anders Lindell: Vår familj har ingen särskild beredskap hemma för kris. Men jag har funderat på att köpa ett gasolkök, så att vi kan värma mat i alla fall. Annars får vi lita till min svärfar. Han är duktig på sådant där.

Karina Lidén: Vi har allt vi behöver i Renträsk, där vi bor. Typ: Bränsle, egen brunn, vedspis och höns som ger oss ägg och eventuellt mat om det skulle behövas. En vecka klarar vi utan el och annan service.

Kristina Lenman, Sigtuna: "Jag är en samlare så det finns det mesta för att klara en kris. Vattnet i Mälaren ska väl gå att dricka..?.

Hur pass förberedd är du själv där hemma?
MSB säger att hushållen behöver kunna klara sig minst en vecka - innan man kan räkna med att få hjälp utifrån.


 

 


Skriv ut: