IKK (Internationella kris- och konfliktprogrammet, Umeå universitet) har under v 22 övat olika krisscenarier på AJB:s övningsfält i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
IKK (Internationella kris- och konfliktprogrammet, Umeå universitet) har under v 22 övat olika krisscenarier på AJB:s övningsfält i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Internationell kris- och konflikthantering på AJB:s övningsområde

2021-05-31 15:43

Programmet Internationell kris- och konflikthantering, Umeå universitet, övar även i år olika katastrofscenarion på Jägarbataljonens övningsområde, Arvidsjaurs kommun.

I år är det 33 studenter som är inne på fjärde terminen som övar olika katastrofscenarier som ligger i tiden. Söktrycket på programmet är högt och kursledaren Olof Semb räknar med att kunna utöka elevantalet kommande år. Kriser och konflikter verkar aldrig sina…Bussfärden mot Arvidsjaur startade i gryningen på måndagen. Men det blev inte någon mjukstart trots det...
-Nej, eleverna hann knappt bygga lägret innan vi rivstartade med första övningen; efterbörden av en jordbävning i Indonesien. 
Därutöver fingerade olyckor med folk som skadat sig på olika sätt, mitt i allt annat kaos. 

 

Olof berättar att de övar brett och att kursen är indelad i tre delar:

1) Psykologiska fall
2) Traumafall
3) Infektionsfall

Kursen innefattar allt från kollisioner, flyktingar som för med sig smitta, olycka i elmast, sjukdomar och suicidfall. En blandning av lokala och globala incidenser och katastrofer.Innan resan upp till Arvidsjaur har alla elever suttit i karantän samt testat sig för covid-19:
-På grund av pandemin har vi tvingats till lite ändrade regler och rutiner. Tyvärr gick det inte att öva tillsammans med Sandbacka, den här gången, av den anledningen. Men vi är en stor grupp och vissa får agera figuranter under övningarna, säger Semb och tillägger:
-Vi använder munskydd alternativt visir beroende på vilket moment det rör sig om.

  

Övningarna pågår från måndag till och med torsdag, i samarbete med Försvarsmaktens Vinterenhet och Arvidsjaurs räddningstjänst. Fredag städar klassen upp efter sig och reser tillbaka till Umeå, förmodligen rätt möra i kropp och knopp - men fulla av nya insikter.

Vaccinationer spårade ur när en grupp demonstranter dök upp på vaccinationsområdet och skott avlossades mot en lokal person, som råkat irra sig in i området...


Tumult utbröt i vaccinationsområdet med flera skadade människor. Foto Kent Norberg.

Parallellt med tumultet vid vaccinationscenter kämpade en annan grupp med ett lokalt smittutbrott, som IKK lyckats härleda till en specifik sjö. 
Nästa steg blir att utvärdera kursen och hur eleverna skött sig i de olika delmomenten.


Skriv ut: