Andrea Fritsche och Laila David berättade för frukostmötet att FlyCar återkommer med Iglootel till Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.
Andrea Fritsche och Laila David berättade för frukostmötet att FlyCar återkommer med Iglootel till Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

Iglootel byggs åter upp i Arvidsjaurs kommun!

2021-12-01 11:39

Vid onsdagens frukostmöte informerade tyska flygbolaget, FlyCar, att de återigen är ska bygga upp Iglootel i Arvidsjaurs kommun:
-Vi började igår med byggandet på Sameland, berättade Andrea Fritsche och Laila David.

Det är sjätte säsongen som FlyCar bygger upp ett hotell med bar och spa - i is och snö. Premiär var i Abborrträsk, januari 2013. Därefter flyttades Iglootel till Arjeplog och vidare till Piteå havsbad, och nu är de alltså tillbaka till kommunen där allt en gång startade.

Iglootel erbjuder en isbar i hjärtat av den totalt 700 kvadratmeter stora konstruktionen, som även innehåller konferensrum, hotellrum och spa-del:
-Vi kommer att bygga en speciell romantiskt övernattningsigloo för bröllopspar eller liknande, sa Andrea.



Totalt blir det sex hotelligloos (25 kvm) med utrymme för två-till sex personer per rum:
-Gästerna behöver inte ta med sig annat än sig själva. Ja, kanske badkläder, men i övrigt har vi all nödvändig "sovutrustning".

Förutom drinkar och tillbehör erbjuds även 3-rätters meny. Iglootel kan vidare ordna med guidade turer ut i Arvidsjaurs kommuns vildmark:
-Anläggningen är öppen för både FlyCars kunder och allmänheten. 

Mer information finns på Iglootels egen hemsida: Iglootel


Så här såg det ut i januari 2013 när Iglootel invigdes, på udden, i Abborrträsk. Arkivfoto Kent Norberg.


 



Stina Edström berättade för frukostgästerna om invigningen av nya godisaffären BonBon i centrala Arvidsjaur:

-Den gick jättebra och det har varit mycket kunder hela första veckan!

Butiken försöker erbjuda godis som inte finns i matvarubutikerna. Till sommaren planeras Stina en uteservering och att sälja mjukglass. Hon ser gärna att någon fler vågar satsa och starta nytt företag eftersom det finns en ledig lokal utmed med godisbutiken:
-Det vore trevlig med en granne!

(Läs tidigare artikel om den nya godisbutiken på kommunens hemsida.)


 

Samhalls områdeschef Marko Lepistö och produktionschefen Catrine Lundström redogjorde för Samhalls verksamhet och mål: "Att bidra till ett Sverige där alla människor ses som en tillgång på arbetsmarknaden".

-Vi ska vara ett stöd när man har svårt att hitta en anställning, sa Marko och berättade vidare att Samhall finns på 600 orter i landet och förfogar över 25 000 medarbetare. 

  • Arvidsjaur: 50 medarbetare.

Tanken är att de som anvisas till Samhall ska bygga på sin kompetens och sedan slussas ut på den öppna arbetsmarknaden:
-Vi klär på med mycket kurser. Dessutom har vi arbetsprövning.

Catrine sa att Samhall i dag är inte som kanske många ha kvar i minnet från förr i tiden:
-Nä, nu handlar det om riktiga jobb och riktiga kunder.

Bland annat hjälper Samhall Arvidsjaur en av världens ledande tillverkare av skogs-, entreprenad-, gruv- och anläggningsmaskiner med att göra styrspakar:
-Vi sysslar även med nanoteknik när vi levererar fiberkabel till flera platser i landet. Och när vi tar på oss städuppdrag är det med top of the line-teknik vi kommer och städar på exempelvis sjukhus, Försvarsmakten och likande uppdrag, 

Båda understryker att Samhall inte dumpar priserna utan konkurrerar på samma vilkor som andra företag:
-Nä, vi vill inte sätta käppar i hjulen för våra andra företag. Skillanden är att vi kan sätta in flera personer på samma uppdrag, säger Marko.


 

Slutligen informerade Husse Fathel att han jobbar för Ung företagsamhet med kontor i Humlanhuset, Arvidsjaur:
-Arbetet består i att förbereda ungdomar från grundskolan och uppåt inför arbetsmarknaden. Mitt ansvar gäller även Älvsbyn och Piteå kommuner.
-Det kommer att bli jätteroligt och inspirerande arbete! 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skriv ut: