Anne Enoksson, näringslivsutvecklare, Lena Ruth, kommunchef och Lars Forsgren, kommunalråd besökte Glommers Timber nyligen - för att få en lägesrapport av platschefen P-G Lundmark och vd Paul Björnsson. Foto Kent Norberg.
Anne Enoksson, näringslivsutvecklare, Lena Ruth, kommunchef och Lars Forsgren, kommunalråd besökte Glommers Timber nyligen - för att få en lägesrapport av platschfen P-G Lundmark och vd Paul Björnsson. Foto Kent Norberg.

Glommers Timber: "Vi ser en ljus framtid"

2021-10-20 10:30

Glommers Timber ser ut att gå en ljus framtid till mötes:
-Vi tar emot en råvara i rätt segment, gallringsskog, som annars skulle blivit pappersmassa. Där har vi inte så stor konkurrens, säger vd Paul Björnsson.

Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, brukade kalla segmentet för "Inlandets jakaranda*". Ändå hade Ikea svårt att få riktig "snurr" på försäljningen och drog sig så småningom ur ägandeskapet på Glommers Timber.

Nuvarande ägarrepresentanten, vd Paul Björnsson, har sedan dess jobbat med att öka produktivitet och effektivitet, vilket har lyckats bra. Men som för många andra företag blev det besvärligare när coronapandemin slog till. De tvingades hitta nya kunder.
Något som positivt nog resulterat i fler kunder och därmed större valmöjlighet:
-Arbetet har landat i att vi har ett riktigt bra marknadsvärde, säger Paul.

P-G fyller i:
-Den här genren är normalt en lågmarginalbransch så det är bra att få upp marginalen.

Båda tycker att framtiden ser ljus ut, och siar att vidareförädling kommer att ta fart igen efter pandemin lugnat ner sig:
-Mycket i samhället pekar mot mer träbyggnationer. Utvecklingen styrs dock av råvarutillgången och konkurrensen blir inte mindre. Bra därför att vi är i ett mellansegment, säger P-G.

För närvarande finns 25-30 anställda, inklusive entreprenörer, på Glommers Timbers lönelista. Både P-G och Paul hyllar som vanligt personalen. De anser att Glommers Timber är en unik arbetsplats. För trots att det förekommer ömsesidiga irritationer ibland, vet de att personalen ställer upp om det behövs:
-De är otroligt lojala och helheten är väldigt bra! hävdar P-G.


Glommers Timber har bland annat kundintressen i Japan, som är intresserade av norrländskt senvuxet jordbävningssäkert virke, från inlandet. Foto Kent Norberg.

Paul berättar att de även rekryterat utländsk arbetskraft:
-De har flyttat hit och köpt hus, som annars står tomma. De tankar på vår mack, handlar i vår affär, jobbar hårt och trivs bra. Det har varit väldigt lyckat för både oss och byn. Självklart skulle det hjälpa dem att komma in ännu bättre i samhället om de fick lära sig svenska.
-Men det är knepigt att kombinera med arbetet dagtid.

Anne Enoksson, näringslivsstrateg i Arvidsjaurs kommun:
-Vi har distansutbildning via Lärcentrum och kan se över vad det finns för möjligheter.

  • Kommunchef Lena Ruth tipsade även om "språkkafé", i studiecirkelform, kvällar alternativt helger.

-Kan vi få vi till något sådant tror jag att Glommersträsk har en fantastisk möjlighet att utvecklas ännu mer, säger Paul.

Slutligen Paul, hur tycker du att "resan" varit fram till idag?
-Rätt hyfsad. Produktionen är effektiviserad och vi har jobbat mycket med marknadsförningsbiten. Det känns som att vi är på en bra plats just nu.

Framtiden då?
-Vilken riktning vi tar inför framtiden beror på vilka förutsättningar vi får och hur djärva vi vågar vara. 


* Jakaranda är ett träslag som används för finare snickeriarbeten (wikipedia)


Skriv ut: