-Corona gav oss knuffen att bli mindre beroende av en bransch och istället påskynda arbetet mot andra branscher och marknader, säger Paul Björnsson, vd Glommers Timber.
Grundidén har hela tiden varit att inte bli beroende av ett enda kundsegment, utan att istället kunna stå på flera ben i händelse av en lågkonjunktur. Ett arbete som påbörjades långt innan coronapandemin och har hjälpt Glommers Timber igenom den värsta krisen. När pandemin härjade som värst under mars försvann 90 procent av kunderna "under en natt":
-Men då tryckte vi fram plan "B" som handlade om nya och andra branscher och marknader. Främst Asien, säger Paul.
Glommers Timber investerade i en ny produktionslinje för att kunna svara upp mot ett premiumsegment med stora krav på virkes- och kvalitetssortering.
Under coronaepedemins utbredning i mars tappade Glommers Timber 90 procent av deras kunder "under en natt". Samtidigt fortsatta timmervolymerna att strömma in... Foto Kent Norberg.
Paul berättar att han inte ville säga nej till timmerflödet när det kommit igång bra, eftersom det skulle kunna straffa sig längre fram. Istället påbörjades ett hårt arbete med att såga timret och vara förberedda för en uppgång i branschen.
Där är man nu...
-Kunderna vill återigen öka sina inköp och för att klara det går viss produktion dygnet runt, i två- och treskift.
Intensivt är bara förnamnet, alla får hjälpas åt:
-Personalen har verkligen visat sin goda sida och många offrar en semestervecka för att vi ska klara av att ha sågat allt vilande timmer under sommaren. Att ligga på ett stort lager är dyrt.
Glommers Timber går med andra ord för högtryck. Även cheferna får hjälpa till i produktionen och har problem med att hinna svara i mobilen (ringer under hela intervjun).
En utmaning är därför att finna ytterligare bemanning till nya produktionslinjen:
-Företaget kan inte köra fortare än vad vi gör nu och behöver därför erfaren sågverkspersonal, som förstår det här med trä. Vi ser gärna att kvinnor söker jobb här.
Trots allt anser Paul Björnsson att sågverket klarat sig bra under rådande omständigheter:
-Vi har i princip dubblerat omsättningen till 10-11 miljoner kronor i månaden. Förhoppningen är att om tre år nått en årsomsättning på omkring 125-150 miljoner kronor samt en hyfsad vinst på det.
Mycket beror förstås på vad framtiden bjuder:
-Jag tror Glommers Timber går mot en spännande höst. Möbeltillverkarna har vaknat till och efterfrågan från konstruktionsindustrin rullar på. Självklart kan vi ju inte veta om pandemin klingar av eller om det blir ett bakslag. Det gäller bara att fortsätta att parera så gott det går och hålla igång jobben samt att stärka sågverkets position för att vara så bra rustat som möjligt för framtiden.
Paul anser avslutningsvis att transportstödet bör utredas för att bättre kunna stödja och stärka utvecklingen i glesbygd:
-Det finns mycket resurser i regionen men hindren är rätt omfattande och avstånden sätter käppar i hjulen. Kunde vi få rätt stöd som innebar att vi slapp transportera virket till kusten eller ner till hamnarna i södra landsdelarna, skulle det bli starten på ett fruktsamt samarbete som i sin tur leder till att näringslivet kan blomstra i inlandet!