Det jobbas för fullt på Glommers Timber för att hinna med efterfrågan. Senvuxen tall från bygden är detsamma som hög kvalitet! från  Foto Kent Norberg.
Det jobbas för fullt på Glommers Timber för att hinna med efterfrågan. Foto Kent Norberg.

Kundanpassat sågat virke kan bli lyft för Glommers Timber

2019-04-16 15:46

Företagsbesök:

Glommers Timber ser nu ut att ha vänt den osäkra framtiden mot något som istället vädrar morgonluft:
-Det är vår engagerade och kompetenta personal som ska ha cred för deras uppoffrande arbete som nu börjar ge frukt, säger ägarrepresentanten Paul Björnsson.

I dag har företaget 21 personer på lönelistan. Men man förbereder sig för ett eventuellt tvåskift senare i år, och då behövs ytterligare 5-10 personer anställas. Sågverket ska nämligen uppgraderas under våren och satsa på det genuina furuvirket, som är på gång att "trenda" igen:
-Folk är lite trötta på Asientillverkade möbler och vill tillbaka till rötterna. Tiden är mogen för det genuina, det är nu vi ska sälja. För vad kan vara mer genuint är långsamväxande Norrlandsfura från Glommersbygden!?

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg, ägarrepresentanten Paul Björnsson och platschefen Mats Nygren Glommers Timber samt Peter Manner, t.f näringslivschef i Arvidsjaurs kommun. "Det är ett viktigt steg för hela kommunen ni tar i och med att ni moderniserar och satsar på kundanpassat sågat virke" sa Manner. Foto Kent Norberg.


I dag går 95-96 procent av det Glommers Timber sågar till möbler. Framför allt till IKEA. Hälften av volymen blir sängstommar och ribbor. Men nu siktar man alltså på att lyfta bygdens fina virke till mer exponerade platser än sängribbor:
-Vi vill erbjuda kundanpassat sågat virke. En fördel är att vi har 37x99-formatet vilket sparar spill och pengar för kunden och ytterst miljön.

 
Mycket timmer behöver sågas innan sommaren.

Enligt Paul finns efterfrågan redan från exempelvis Asien och Balticum:
-Balticum ger bättre betalt än många säkert tror. De ligger långt framme med billig förädlig och då kan de betala mer för materialet.

Omsättningen hos Glommers Timber är i dag cirka 85 miljoner kronor - 35 procents ökning från i fjol. Företaget säljer med andra ord mer är förr. Däremot är lönsamhetssiffrorna inte riktigt lika lysande ännu:  
-Vår goda dialog med Svea Skog är tillsammans med vår personal de viktigaste pusselbitarna för företagets framtida utveckling.  


Paul Björnsson i samspråk med t.f näringslivschef Peter Manner och kommunalrådet Sara Lundberg, Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg. 

Förhoppningen är att även vinsten ska öka med tiden. Paul Björnsson tror att skogsprodukter kan ha en ljus framtid med större efterfrågan på exempelvis det vi talade om nyss med genuina möbler. Men även biobränsle, pellets, miljöhus och liknande:
-Vi ser i alla fall inga tecken på någon konjunktursvängning nedåt för industrin.

Peter "Pee-Wee" Wikberg har jobbat lika länge på sågen som skägget har växt. Han kan nog räkna sig som en av inventarierna på Glommers Timber. Foto Kent Norberg. 

Kommunalrådet Sara Lundberg kommenterar stämningen i lunchrummet, som hon tycker verkar vara på topp...
-Ja, vi försöker att bygga "vi-känsla" och motivation för sågens anställda. De har tidigare, under flera år, tvingats leva med nedläggnings- och försäljningshot. Det skapade självklart oro och osäkerhet för framtiden.

-Nu vill vi bygga upp en bra relation med personalen. Något som vi i ledningen får förtjäna, säger Paul och berättar att även det lilla kan vara värdefullt i den målsättningen:
-Exempelvis har lunchrummet fått ny färg på väggarna, nya möbler och vitvaror. Förhoppningsvis känner personalen att företaget uppskattar deras arbete.

Det är lunchtid på sågen och personalen droppar in med jämna mellanrum för att skåda vad "unikaboxen" rymmer för godsaker denna dag..

Paul har sin familj i Lund, dit han pendlar när jobbet medger. Nyanställde produktionschefen Mats Nygren är också ställföreträdande platschef.

Mats, du kommer ursprungligen från Arvidsjaur men har bott i förskingringen i många år. Hur känns det att återvända till en anställning på Glommers Timber?
-Skriv att det är större än man kanske tror. Det är så härligt! säger Mats och skiner ikapp med vårsolen.

Jessica Järnberg, flyttade nyligen upp till Glommersträsk: "Jag har drivit hästgård under 20 års tids i Stockholmstrakten och kände att jag ville göra något annat. Har vänner här i bygden som jag brukar hälsa på och har alltid trivts här. Det är nu sjätte veckan sedan jag flyttade in i mitt hus vid Storgatan i Glommers och andra dagen på Glommers Timber. Det känns fantastiskt, jag stortrivs!" säger Jessica.


Skriv ut: