Bärens hus är en ideell förening och Glommersbär är en avdelning inom GME (Glommersträsk Miljöenergi AB). Bosse Lundmark gläds åt att deras produkt Várrie hjortron vunnit guld i SM för mathantverk. Foto Kent Norberg.
Bärens hus är en ideell förening och Glommersbär är en avdelning inom GME (Glommersträsk Miljöenergi AB). Bosse Lundmark gläds åt att deras produkt Várrie hjortron vunnit guld i SM för mathantverk. Foto Kent Norberg.

Glommersbär - guldkantad produktion!

2019-11-15 11:07

Glommersbär vann tidigare i vinter guldmedalj i kategorin "SM i mathantverk"!
-Nu får vi placera en guldstämpel på vår produkt, säger Bo Lundmark, stolt.

Tävlingen innefattade hela 542 produkter, varav Glommersbär vann med Várrie Hjortron. Juryn definierade den som "Brilliant nektar":
-Várrie är samiska för berg, vilket passar bra då vi har ett berg med i vår logotyp, säger Bo.

Företaget sysselsätter en person på 80 procent och producerar juicer av lingon och blåbär, nektar av hjortron samt andra olika hjortronprodukter som godis, bärpulver, sylt och marmelad:
-Guldmedaljen har redan skapat en hel del eko vida omkring. Känns som om vi skulle behöva anställa ytterligare en resurs, säger Bo.

Glommersbärs idé är att förädla så nära källan som möjligt:
-Generellt måste vi försöka bli mer lokala och inte bara skicka allt vidare.

 

Bären köps in via Frostab i Arvidsjaur och det är ytterst noga med att dokumentera allt från anställning till var bären är plockade. Detta för att kunna klassificeras som kravcertifierad produkt. Bo berättar att det får exempelvis inte vara bär från konstgödslat område eller för nära större vägar. 
-Bärplockarna får därför kartor med godkända områden där de får plocka. Boendekrav ställer dock till det så att lokalbefolkningen har svårt att kunna leverera till kraven. Det är synd, för vi kan ju inte hålla på att förlita oss på att 6000 thailändare ska komma hit i framtiden för att plocka och sälja åt oss.
-Det finns otroliga livsmedel ute i naturen. Det är dags att vi själva börjar ta hand om dem och förädlar!
_________________

 

 

 

 Bärens hus:Bärens hus är unikt i Sverige och något som enligt Bo fattas i museieformat. En plats där historia och framtid kan mötas. Den platsen är på gång att byggas upp i Glommersträsk. Lokalerna finns redan och planerna är att hinna inreda dem för att inviga Bärens hus i vår.

Miniatyrmodell av hur Bärens hus ska inredas. 


Under 1920-talet ansåg Medicinalstyrelsen att vi svenskar behövde äta mer bär, för hälsans skull. Då fanns det stockholmare som behövde jobb. De åkte tåg till Jörn och sedan häst och släde till Glommersträsk, för att plocka bär. I huvudsak kvinnor som kallades för "Blåbärsflickorna".

(En av dessa flickor var Astri Taube. En skulptur av Astri kom sedan att hamna i det som vi kallar för "Johannaparken", i Arvidsjaurs centrum.)

-När ska stockholmare komma hit och få hjälp med arbetslösheten nästa gång, funderar Bo.

 

Bären som plockades torkades i anläggningar som då fanns i Glommersträsk, Järvträsk, Utterliden och Avaviken. Detta för att kunna exportera råvaran:
-Det är de bärtorkerier som vi känner till fanns då. Långt före frysmöjligheternas tid. 

De torkade bären såldes bland annat till engelska och ryska flygvapnet då blåbär anses vara bra för synen. Allt om detta och mycket därtill kommer man att kunna studera när Bärens hus öppnar i Glommersträsk.

 

 

 


Skriv ut: