Ove Granlund, f.d Företagarna Arvidsjaur, numer Finnbergs i Glommers hälsade alla välkomna till tisdagens frukostmöte i Gula villan. Drygt 20 personer kom till mötet i arla morgonstund.  Foto Kent Norberg.

Bra diskussioner vid frukostmöte i Glommersträsk

2019-11-06 11:19

Det blev ett långbord i Gula villan, vid senaste frukostmötet i Glommersträsk:
-Jätteroligt se att så många möter upp när vi ska diskutera byns framtid, sa Ove Granlund, känd profil i byn.

Arvidsjaurs kommuns nya näringslivsstrateg Anne Enoksson inledde mötet med att presentera sig själv och berätta lite om den omorganisation som pågår för närvarande:
-Nu är jag ensam som jobbar med näringslivsfrågor. Men inom en snar framtid kommer Maria Nilsson att hjälpa mig på halvtid. Den andra tiden ansvarar hon för Lärcentrum. Peter Manner får ansvar för medborgarservice och turistfrågor. Landsbygdsutveckling kommer att ligga under kultur/fritid.

Anne berättade att hon under två månader hunnit ha 15 investeringsärenden. Trots att vi går mot lågkonjunktur:
-Det betyder att man tror på sin verksamhet och framtiden.

Första tiden har även ägnats en hel del åt bussgodsfrågan:
-Hoppas på en bra lösning där.

Näringslivsstrateg Anne Enoksson, Andreas Kaistamaa, Peter Edström och Anna Gustafsson vid tisdagens frukostmöte i Glommersträsk. Foto Kent Norberg.


Vittjåkk:

Anläggningen har varit till salu en längre tid. Nu kan det eventuellt finnas intressenter:
-Ja, det har faktiskt inkommit intresse om det... Men vi får se vad det blir med det.

AJB eller K4?
Det jobbas och lobbas för att Arméns Jägarbataljon (AJB) ska återfå regementsstatus, som det var tidigare med K4 under åren 1980-1994. Regementsstatus skulle innebära att stabsledningen åter hamnar i Arvidsjaur, vilket i sin tur skapar behov av personal.

Centrumbadet:
-Vi hoppas snart få ett inriktningsbeslut om hur vi ska lösa frågan framgent.

Intersport:
-De letar efter en entreprenör som kan driva butikenmed lokal prägel. Inte som senaste åren från centralt håll.

Anne berättade vidare att kommunen beviljats pengar till ett utbildningsprogram för digital marknadsföring:
-Vi hoppas kunna gå ut med en programförklaring och årshjul innan jul.
-Tror stenhårt på det här!

Bo Lundmark (i mitten) ansåg att det behövs entreprenörer som vill skapa någort bra av den gröna energi som nu bara ligger och väntar på att tas omhand... På bilden syns även Lennart Wigenstam, Ann-Louise Högberg och Grethel Renberg, från Sparbanken Framtidsbanken. Foto Kent Norberg.


I övrigt har en utbildning tagits fram som kortfattat handlar om hur näringsliv och kommun ska få bättre kontakt samt effektivare handläggning. 

Anna Gustafsson, Redok, berättade om Nyföretagarcentrum. En ideell organisation som finns i över 200 kommuner i landet och i fem kommuner i länet, hittills:
-Det vi vill hjälpa till med är kostnadsfri rådgivning i syfte att skapa fler företag och öka deras överlevnadsförmåga. Kommunen är vår största samarbetspartner. Men med finns exempelvis även; bankerna, Almi, hotell Laponia, försäkringsbolag med flera.

Nyföretagarcentrum i Arvidsjaur har tagit emot totalt 47 företagsidéer hittills under 2019, vara 15 gått vidare till att starta företag:
-Det har varit en stor mix av olika närningar bland de som startat företag, sa Anna Gustafsson.

Bo Lundmark, Glommersträsk Miljöenergi, tog upp att det finns stora arealer av odlingsbar mark i bygden. Siffror från 1998 säger 1500 hektar:
-Det är mycket mark som ligger i träda. därför måste vi försöka få igång mer grön näring medan det fortfarande finns kunskap kvar. Marken ligger bara där och väntar...

Peter Edström, Glommersområdets utvecklings AB, berättade att upprustningen av Finnbergs Handlar´n fortsätter.

Den här gången ska det plöjas in två miljoner kronor i nya mattor, frysar, tak och ombyggnation av kaféet. Dessutom jobbas det för att skapa utrymme för en tjänst i bolaget som kan marknadsföra hela byn:
-Vi kört hårt och har många idéer. Däremot är vi inte lika bra på ansökningar, så det är bra att ni kommer hit från kommunen, Nyföretagarcentrum och Framtidsbanken, sa Peter Edström som fick löften om hjälp.  • Anne Enoksson bjöd in Glommersborna till fredagens frukostmöte i Arvidsjaur, där Glommers Timber är gästföreläsare.
  • 23 november arrangeras Arvidsjaurgalan på Laponia. Då delas även en rad priser ut, till bland annat: Årets medborgare i Arvidsjaurs kommun samt Årets företagare. 

 

 

 

 

 


Skriv ut: