Välbesökt företagarfrukost i Glommersträsk

2021-10-14 15:40


Företagarfrukost på Finnbergs i Glommersträsk. Foto Kent Norberg.

-Jag är en byaunge och vill göra så mycket som möjligt för våra byar i kommunen, men som ni vet styrs vi av pengar, sa nya kommunalrådet Lasse Forsgren när delar av kommunledningen besökte företagarfrukosten i Glommersträsk, på torsdagen.

Det blev ett välbesökt och trevligt möte med över 20 deltagare, där allt från skola till byakraft dryftades.

Kommunchefen Lena Ruth inledde med att lämna ett lugnande besked när det gällde farhågor om stundande nedläggning av Parkskolan:
-Så vitt jag vet förs det inga sådana dialoger i kommunstyrelsen. Dessutom befinner sig skolan inom ramen för nya "prislappsmodellen", så ni behöver inte känna er oroliga.

Ove Granlund och Peter Edström höll i frukostmötet. De berättade att byn är i en utvecklingsfas, där exempelvis lastbilsföretagen samt både GK-Door och Glommers Timber går bra:
-Jättekul! Ni besitter en otrolig byakraft med många företag som håller liv i bygden. Finns det något som vi kan hjälpa er med? sa Lena.

Peter Edström sa att byinvånarna ofta upplever att när det ska sparas är det byarna som drabbas:
-Det är något som ni behöver radera ut. För det kan uppstå onödiga konflikter som vi annars kunde slippa om vi får veta bakgrunden. Ibland kanske vi inte vet alla fakta.

Bo Lundmark påpekade hur viktig skolan är även som reservkraftsförsedd värmestuga, vid eventuellt längre elbortfall.


Lasse Forsgren berättade om sin bakgrund som bilhandlare i Abborrträsk och sitt nya uppdrag som kommunalråd:
-Vid alla beslut som jag är med att ta nu tänker jag alltid: Vad är bäst för hela kommunen?

Avslutningsvis redogjorde Per-Erik Jacobsson, Skellefteåbränslen, om den stora ändringen som sker inom branschen. Bland annat när det gäller tankkortsterminaler:
-Det är många krav som ska uppfyllas, exempelvis korrossionsskydda rör och så vidare. Det kostar miljontals kronor och kan vara svårt att hitta bäring för i glesbygd. Men vår signal är att göra allt för att lösa detta så byarna i Arvidsjaurs kommun kan behålla sina tankstationer.

Under dagen genomfördes företagsbesök på GK Door, Glommers Timber och Glommers Energi (GME). Lunch intogs i Finnbergs kafé.


Skriv ut: