Drygt 30 personer kom på onsdagsmorgonens frukostmöte. Foto Kent Norberg.
Drygt 30 personer kom på onsdagsmorgonens frukostmöte. Foto Kent Norberg.

Välbesökt frukostmöte med mycket information!

2021-11-03 14:52

Många morgonpigga anslöt till onsdagens frukostmöte på hotell Laponia. De fick lyssna till föreläsningar från Ung Drive Academy, Handelsbanken, Husbutiken och kommunens planingenjör.

Först ut var Isac Hansi och Ulrica Magnusson Söderlund, från Handelsbanken. Under november läggs besökskontoret i Arvidsjaur ned:
-Vi lämnar visserligen ett fysiskt besökskontor men för den delen inte Arvidsjaurs kommun, sa Ulrika och berättade att de bygger ut online verksamheten och rådgivningsfunktionerna. Därför behålls lokalen i Arvidsjaur för telefonrådgivning.

Handelsbanken hoppas kunna fortsätta upprätthålla konkurrensen på marknaden, trots att totalt 200 kontor stängs i landet.

-Det händer ju mycket i  positivt i Norr- och Västerbotten nu. Exempelvis med batterifabriken i Skellefteå, som säkert spiller över på grannkommunerna. I Arvidsjaur har ni återfått K4 och det verkar röra på sig rejält här. 

Ulrica sa att Handelsbanken "självklart vill vara med på resan":
-Jag är övertygad om att vi kommer att upplevas som aktiva här!

Verksamheten kommer att bli behovsstyrd och på en fråga om var man kan träffa personal från Handelsbanken sa Ulrica att de kommer att träffas ute hos företagen/kunderna:
-De blir även lokala aktiviteter där ni kan träffa oss.


 William Lundin, 17 år, berättade om resan med Ung Drive Academy, som är ett projekt för unga att lära sig starta/driva eget företag under några sommarveckor - och inte minst viktigt: Tjäna egna pengar!

William och kompisen Charlie Andersson hörde talas om projektet, sökte och blev antagna. Företagsidén var att starta "Arvidsjaur Bilrecond": Städa, tvätta och polera bilar:
-Vi fick inledningsvis en veckas utbildning, i bland annat marknadsföring. Sedan skapade vi konton på sociala medier samt hittade en lämplig lokal med tvätthall. Efter det drog vi igång vår verksamhet.

Hur gick det under sommaren?
-Bra! Kunderna strömmade till. De hittade oss på sociala medier och bokade tider, tills vi blev totalt fullbokade hela sommaren. Alla vi haft att göra med har varit glada och nöjda och nu har vi fått klart om att driva företaget vidare. 
Men studierna på Sandbackaskolan går förstås först..

Arvidsjaur Bilreconds omsättning placerade företaget på 4:e plats i hela landet tätt följd av "Elsa Driving breakfast" på 7:e plats.
En fantastisk prestation av båda Arvidsjaursföretagen!


Malin Nyström, Husbutiken i Arvidsjaur, vittnade om en "fantastisk" utveckling på fastighetsmarknaden. 

-När vi startade mäklarfirman 2006 var snittpriset på ett hus 500 000 - 600 000 kr. I fjol var snittet så högt som 2,8 miljoner kr. Det har varit galet och efterfrågan är stor på både villor och bostadsrätter. Även i byarna ser man ett uppsving.


"Ett galet tryck!" Men priserna ligger på en hög nivå nu och Malin är tveksam till att de kommer fortsätta att rusa uppåt på samma vis som de gjort under de senaste åren.

En fråga som dyker upp allt oftare är om solpaneler ökar husets värde:
-Det lär i alla fall inte vara något negativt samtidigt som man får en alternativ uppvärmning. 

Vilka är det som köper hus i Arvidsjaur?
-Det är militärer som ska jobba på K4. Men även köpare från utlandet. Förr var det mest fritidshus de var intresserade av. Nu vill de bo här!


Britta Lundgren, planingenjör Arvidsjaurs kommun, jobbar med tomtförsäljning och märker att det verkligen har hänt något på bostadsmarknaden:
-Ja, vi har sålt betydligt fler villatomer än på många år.

Klockarberget vid Arvidsjaursjön är mest intressant för köparna. Men även en del strötomter har sålts, bland annat på Lillberget:
-I dagsläget har vi totalt 30 tomter i tätorten, varav endast 7 tomter kvar på Klockarberget.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har börjat se över hur de kan skapa nya villatomter:
-Vi kikar på Teknikerstigen och på att köpa loss en handfull tomter vid Prästtjärnen, där det inte råder strandskydd.

Tomtpriset i Arvidsjaurs tätort ligger på 75 kronor/kvadratmeter. Men kommunen äger även tomtmarker i byarna.


Kommande FR-arrangemang:

  • Walk & Talk, för ett bättre företagsklimat
  • Lady´s Night
  • Arvidsjaurgalan

Relaterade Länkar

Skriv ut: