Anna Gustafsson, Redok tillika lokal representant för Nyföretagarcentrum i Arvidsjaurs kommun, kommunalrådet Sara Lundberg, kommunchefen Ulf Starefeldt, Camilla Sehlin, Nyföretagarcentrum Nord, Luleå och t.f näringslivschefen Peter Manner. Alla deltog i företagarfrukosten på fredagsmorgonen. Foto Kent Norberg.
Anna Gustafsson, Redok tillika lokal representant för Nyföretagarcentrum i Arvidsjaurs kommun, kommunalrådet Sara Lundberg, kommunchefen Ulf Starefeldt, Camilla Sehlin, Nyföretagarcentrum Nord, Luleå och t.f näringslivschefen Peter Manner. Alla deltog i företagarfrukosten på fredagsmorgonen. Foto Kent Norberg.

Företagarfrukost med information om Nyföretagarcentrum

2019-03-01 08:57

Fredagens företagarfrukost handlade till stor del om information kring det nyligen etablerade Nyföretagarcentrum i Arvidsjaur:
-Verktygen som finns där känns bra! sa Anna Gustafsson, lokal representant i samarbetet med Nyföretagarcentrum Nord, Luleå.

Annas uppgift är att bistå med kostnadsfri rådgivning och hjälpa till med affärsplaner:
-När ett nytt företag startats upp är det även min uppgift att försöka få företaget att överleva.

 • 2017 startades 54 nya företag i Arvidsjaurs kommun!

Camilla Sehlin, Nyföretagarcentrum Nord, gästade fredagens företagarfrukost och informerade om verksamheten i stort:
-Det finns 215 lokala nyföretagarcentrum i landet som hålls ihop av en moderförening. Tio procent av alla företag som startats i landet har gått via oss.

 • Avdelningen "Nord" har funnits i snart fyra år. En regional, neutral och ideell förening utan vinstintresse.
 • Individuell rådgivning är själva kärnan.

Rådgivarna är själva egna företagare, liksom Anna i Arvidsjaur. Men hur det än är så måste ju pengar in för att betala olika kostnader och då är det bland andra; kommunerna, privat finansiering, regionala projektmedel samt Sparbanken Nord som går in med finansiering.

Nyföretagarcentrum Nord arrangerar även informationsträffar "Starta eget", där de bjuder in blivande företagare, Skatteverket med flera aktuella parter inom genren:
-Vi tror på mötesplatser. Exempelvis som den här företagarfrukosten i dag. Det är på sådana möten som det händer saker. Därför försöker vi hjälpa nya företagare att växa in i liknande mötesplatser, sa Camilla.

Vidare bedriver man mentorverksamhet och initierar digitala utbildningar:
-Det är vårt paket. Vi anser det viktigt att behålla den lokala förankringen, därför har vi knutit Anna Gustafsson (Redok) till oss.
-Vänd er till henne om ni funderar på att starta nytt företag, så hjälper hon er med rådgivning, uppmanade Camilla.

Anna berättade att det är ett nyföretagarmöte på gång i april i Arvidsjaur. Men inget datum är fastställt i skrivande stund.


Fakta om Nyföretagarcentrum Nord (under 3,5 år som de funnits aktiva): 

 • 900 individuella rådgivningar
 • 770 affärsplaner
 • 330 startade företag, varar omkring hälften av dem är kvinnor
 • Erbjuder rådgivning till dig som funderar på att starta företag eller nyligen har startat eget.
 • Rådgivning är alltid kostnadsfri, konfidentiell och objektiv.
 • NyföretagarCentrum Nord har verksamhet i Luleå, Haparanda, Övertorneå, Pajala, Överkalix och Arvidsjaur.
 • Via webbplatsen (se länk nedan) läsa mer om verksamheten, aktuella aktiviteter, hitta kontaktuppgifter samt boka tid för rådgivning.
 • Rådgivningen kan genomföras på plats i Arvidsjaur eller online.

Trender inom branschföredlningen i Luleåtrakten:

 • Konsultföretag kopplat till byggbranschen
 • Hälsa
 • Handel

... Haparanda:

 • Besöksnärning
 • Restaurang

-Intressant är att i Haparanda är det mest infödda ortsbor som startar turistföretag, jämfört med i Arvidsjaur där merparten kommer från tysktalande länder, konstaterade Camilla Sehlin.


T.f näringslivschef Peter Manner, berättade för frukostmötet om att Arvidsjaurs kommun gått med i Region-10. Ett samarbete med inlandskommuner i Västerbotten (även Arjeplog deltar) i syfte att utveckla regionen tillsammans.

Ett av projekten inom näringslivsgruppen som startat är att undersöka hur kommunerna kan ge bättre service till företagen:
-Vi kommer under att gå ut med en undersökning till olika företag under våren, sa Peter.


Britta Lundgren, Samhällsbyggnadsförvaltningen, informerade kort om att att det är dags att revidera kommunens "Översikts- och tillväxtplan":
-Inför processen är vi intresserade av att få en dialog mer er och tanken är att bjuda in företagarorganisationer.


Nästa företagarfrukost planeras till 5 april. Temat då blir "logistik".


 

 

 

 


Skriv ut: