Familjen samlad i soffan framför brasan i vardagsrummet på Gamla Landsvägen: Pierre, Jnior, Harry, Millie och Sandra. Foto Kent Norberg.
Familjen samlad i soffan framför brasan i vardagsrummet på Gamla Landsvägen: Pierre, Jnior, Harry, Millie och Sandra. Foto Kent Norberg.

Gotlänningen Pierre:”Arvidsjaur är ett levande samhälle som inspirerar”

2022-05-10 13:45

 

Säsongsarbetet på hotell Laponia blev början på förvandlingen från gotlänning till arvidsjaursbo:
-Jag är egentligen ingen naturmänniska, men trivs förträfflig i denna fina kommun, säger Pierre Yttergren, från Visby.

Det var 2014 som han hängde med en kompis som jobbat tidigare på hotell Laponia. Pierre tänkte: "Tja, varför inte testa något nytt? Det kan ju vara kul!" Och kul blev det tydligen. För även nästa säsong bar det iväg upp till södra Norrbotten:

-Lappis kändes som en bra arbetsplats, jag trivdes - inte minst med personalen.
En i personalen heter än i dag Sandra Laestander. En bra arbetskamrat och vän. Förmodligen påverkade den vänskapen Pierres vilja att stanna kvar. För de fick upp ögonen för varandra. Det uppstod kärlek och 2016 blev de tillsammans.

Första tiden jobbade paret väldigt mycket. Sandra som hotellchef och Pierre med ansvar för, bland annat, ombyggnationer av hotellrum. Hotellet blev och är fortfarande som ett andra hem för dem. Det var ju de facto tack vare Laponia som de träffades.

Med tiden utvecklade småstadskillen Pierre även kärlek till naturen:
-Naturen finns ju runt knuten. Upptäckte att jag gillar att köra skoter och att vara ute i skogen och typ grilla korv! Vintern är dessutom fantastisk här uppe. Ren och vit pudersnö, till skillnad mot Visby som har andra kvaliteter sommartid.

Förhållandet utvecklades till såväl Sandra som naturen fortsatte att utvecklas. I dag består familjen av Junior 4 år och lille Harry 6 veckor. Med i boet finns även Pierres dotter Millie, 11, från ett tidigare förhållande. Hon gillar att leka med sina småbröder:
-Fast med Harry blir det förstås mest att gulla, säger Millie och lyfter upp babyn i famnen. 

Säg Pierre, hur är det att ha Sandra som chef både på jobbet och hemma?
-Ha, ha, det går utmärkt. Vi är moderna så till vida att vi delar solidariskt på sysslorna. På jobbet har vi inte så mycket med varandra att göra, i och med att vi har olika arbetsuppgifter. Just nu är Sandra föräldraledig och hemma med Harry. Nästa period är det jag som är hemma.

Sandra och Pierre säger att det är enkelt att bo i ett samhälle som Arvidsjaur. Hur menar ni?
-Fantastisk service för att vara ett liten ort. Dessutom är det nära till allt, så vi slipper lägga onödig tid på att förflytta oss. Gångavstånd till fritids och mataffärer, golfbana, padelhall, badhus och sporthall, gym med mera. You name it!

Ni har inte så långt till arbetet heller…
-Nä, just det. På andra sidan gatan. Det kan vara både för och nackdel ibland, skrattar de.

Nära till jobbet på hotell Laponia.. Foto Kent Norberg.

Pierre misstänker att det kommer att bli rätt mycket "pyssel" på jobbet framöver:
-Jo, vi har ju en chef som nyss köpt stugbyn Camp Gielas inklusive Vittjåkksanläggningen. Det behövs mycket renovering på båda ställena. Samtidigt är vi mitt uppe i renovering av hotellrum. Men närheten till allt gör att vi ändå får ut mycket livskvalitet av våra liv här.

Vad gillar ni att göra på fritiden?
-Småbarnen kräver ju så klart sitt. Men jag spelar rätt mycket padel. Suveränt att vi nu har både padelhall och utomhusbana i Arvidsjaur, säger Pierre och anser att han varit den som påverkat Kristoffer (ägaren av Laponia) att satsa på bygget av en padelhall.

Sandra berättar att hon gillar att baka och att vistas i fritidshuset, i Renviken.
-Där är vi ofta. Alla årstider.

Är det något särskilt som du Pierre tycker var överraskande med Arvidsjaur?
-Hmm, jag tycker faktiskt att det finns överraskande många likheter med småstaden Visby och samhället Arvidsjaur. Trots att det är litet finns allt man behöver. Det är ett levande samhälle som inspirerar.
-Utöver det skulle jag säga att det har varit överraskande lätt att skapa nya kontakter. Myten om att norrlänningar ska vara så introverta tycker i alla fall inte jag stämmer. Folk har varit väldigt öppna och trevliga mot mig. 

Slutligen, vad är era planer för framtiden?
-Att bo kvar här i Arvidsjaur. Även om mina föräldrar önskar att vi flyttade lite närmare Nynäshamn. Du vet därifrån färjan till Gotland avgår…

Kent Norberg


Skriv ut: