På väg ner till Stenträsket... Johan Broman Tackle & Event AB har spelat in isfiske i Arvidsjaurs kommun, som kommer att sändas i årets säsong av
På väg ner till Stenträsket... Johan Broman Tackle & Event AB har spelat in isfiske i Arvidsjaurs kommun, som kommer att sändas i årets säsong av "Fiskedestination". Foto Kent Norberg.

Fiskedestination med inslag från Arvidsjaur

2019-03-14 11:11

Årets säsong av Fiskedestination, den femte i ordningen, bjuder på allt från lax, gädda, regnbåge och abborre i Blekinge, pionjärfiske i Afrikanska Guinea Bissau och strömfiske i Sorsele, till isfiske i Arvidsjaur.

Producent och programledare är som alltid Johan Broman:
-Vi har gjort kanoinslag hos bland annat; Nymånen, Triple-X, Pjesker adventure och R&M Experience. Jag gillar att fiska i norra Sverige, för det handlar oftast om fler ofiskade vatten, säger Johan, när han kliver av snöskotern vid Akkakåtan, i det natursköna området vid Stenträsket, i Arvidsjaurs kommun.


R&M Experience har senaste månaden tagit emot ÖB, kronprinsessan och arméchefen i Akkakåtan: "Och nu får vi kungen av fiske på besök" sa Mikael Wikström när de tog emot Johan Broman: "Jäkligt kul att vara här!".

Filmteamet har redan hunnit med isfiske i en rödingtjärn på morgonen och nu väntar en god, stärkande lunch i Akkakåtan, tillagad av Robert Grimm och kollegan Mikael Wikström, R&M Experience:
-Det blir souvasskav på murrika, säger Robert och lastar upp en rejäl portion till Broman.

 
Dofterna av nykokt kaffe och rökt renskav sprider sig i kåtan... 

Vid lunchbordet berättar Johan en del fiskeanekdoter och även om förväntingarna med de nya avsnitten:
-Det glädjer mig verkligen att det är så många som tittar på Fiskedestination och att TV4-gruppen bestämt sig för att satsa vidare på serien. Dessutom får vi i år göra en timme långa program, mot tidigare halvtimmesprogram. Vi hinner skapa mer stämning då, inte bara mata på, vilket känns bra. 


Allt är förberett och nu väntar isfiske. Foto Triple-X.

Johan Broman säger även att han gläds över sitt nya samarbete med Marcus Johansson på Dry Fly Stories och Ted Johansson, Arvidsjaur, på Northern Stories:
-De sköter numer filmning och redigering och är riktigt duktiga. Det har lett till en uppväxling av serien rent kvalitetsmässigt.


"Ta gäddan på allvar!"uppmanar Johan Broman, Fiskedestionation. I bakgrunden Mikael Eriksson, Pjesker Adventure och filmaren Ted Johansson, Northern Stories. Foto Kent Norberg.

Enligt "fiskeprofilen" så ökar fisket på gädda och även aborre. Fisketurismen har formligen exploderat i södra Sverige! Allt som är förknippat med fiske är fullbokat hela tiden:
-Uppsvinget har inte riktigt kommit hit upp än. Men det kommer och då gäller det att vara redo...

Broman tycker att vi ska ta gäddan på allvar:
-Sluta slå ihjäl gädda! Ta istället vara på den moderna fisketurismen genom att sätt upp regler och förvalta fisket. Det är ju en jättebra affärsidé om det kommer turister som kan fiska upp samma gädda, om och om igen. Betänk att 85 procent av alla fiskeprylar som säljs i butiker är för gädda.


Efter lunchen väntade rödingfiske på Stenträskets is. I bakgrunden skymtar Akkanålke, där det finns en gammal sägen om att samernas sista resa gick nedför stupet i en akkja. Vad som är sant eller inte lämnar vi åt expertisen. Stenträsket var i alla fall Europas största rotenonbehandlade fjällsjö på 1970-talet. Foto Kent Norberg. 

Årets säsong, den femte säsongen av Fiskedestination, innehåller följande tolv episoder (fler repriser följer senare under 3 år i TV4-gruppens kanaler; kanal 12 och på play. Varje avsnitt har ca 750 000 tittare.):

- Episod 1-5 Blekinge län, erbjuder den inbitne spösvingaren fantastiska möjligheter
- Episod 1, gäddfiske i Karlskrona skärgård i Karlskrona kommun
- Episod 2, regnbåge i Brokamåla och Harasjömåla i Olofströms kommun
- Episod 3, lax/havsöring i Mörrumsån och gäddfiske i Eriksberg i Karlshamns kommun
- Episod 4, laxtrolling utanför Hanö i Sölvesborgs kommun
- Episod 5, abborre och gädda i Ronneby kommun
- Episod 6-8 pionjärfiske i Guinea Bissau, Afrika
- Episod 9, trolling och strömfiske i Strömsunds kommun
- Episod 10, strömfiske i Sorsele kommun
- Episod 11, isfiske i Arvidsjaur kommun
- Episod 12, havsöring i Stockholms skärgårdSkriv ut: