Från vänster: Edvin Nilsson, Nelly Nilsson, Agnes Forsell, Elsa God, Alma Lundgren och läraren Maria Alsenhag reser alla på vänskapsutbyte till Jyväskylä, Finland, 6 november. Foto Kent Norberg.
Från vänster: Edvin Nilsson, Nelly Nilsson, Agnes Forsell, Elsa God, Alma Lundgren och läraren Maria Alsenhag reser alla på vänskapsutbyte till staden Jyväskylä, i Finland, 6 november. Foto Kent Norberg.

Elever reser till Finland - "Hei Suomi - täältä tullaan!"

2022-10-28 13:30

Fem elever och en lärare åker 6-11 november till Jyväskylä på vänskapsutbyte inom ramen för Norrplus juniorprojekt:
-Det ska bli både kul och intressant att se skillnader och likheter inom skolan och även på fritiden, säger Agnes Forsell.

Norrplus juniorprojekt sträcker sig över tre år (2021-2023) i högstadiet. Egentligen skulle resan till Finland genomförts redan i fjol men pandemin grusade de planerna.

Istället blir resan av nu:
-Vi har förberett oss genom att läsa på om Finland i allmänhet och staden Jyväskylä i synnerhet. Dessutom har vi skickat en film om Fridhemsskolan som årskurs 7 gjorde själva i fjol, säger Alma Lundgren och berättar vidare att de haft onlinemöten med vänorten.

Reser gör två elever från årkurs 8 och 3 elever från årskurs 9 samt en lärare. Temat i år handlar om att utveckla sin hälsa och mentala styrka:
-Fokus ligger på sociala medier och hur ungdomar exponeras där, säger läraren Maria Alsenhag.

Delegationen från Fridhemsskolan flyger till Helsingfors och tar därifrån tåg upp till Jyväskylä. Där ska de bo hemma hos de finska elevernas familjer:
-Vi ska följa elevernas vardag, i skolan och på fritiden, under en dag. Därutöver är dagarna fullspäckade med olika studiebesök som även ska dokumenteras, säger Maria.

  • Nästa året är temat social kompetens; att välja vänner, hur man klarar av konflikter och går vidare. Då går resan till Litauen.

  • Jyväskylä är en stad och kommun i landskapet Mellersta Finland, i Finland. Jyväskylä ligger i norra ändan av sjön Päijänne och gränsar mot kommunerna Petäjävesi i väster, Urais och Laukas i norr, Toivakka och Muurame i öster samt Joutsa, Luhango och Jämsä i söder. Staden har 143 420 invånare. Staden är kanske mest känd för arrangemanget: Jyväskylärallyt i WRC.

Skriv ut: