Fr v: Sofie L Nilsson, Arvidsjaurs kommun, Britt-Inger Lindgren, Eva Sandqvist, Eva Granström och Siv Johansson. Foto Kent Norberg.

Driftiga Moskoselskvinnor fixar träffpunkt i byn!

2019-10-23 10:49

I dagarna är det smyginvigning av Servicepunkten i Moskosel:
-Man kan se det som ett första steg i alla våra planer med att skapa en samlingsplats med service här i byn, säger Eva Granström - en av Moskosels driftiga kvinnor.

Planerna är att flytta det som tidigare kallades "Spånhålan" mer centralt in i byn och bygga på med olika serviceåtgärder. Bland annat en digital butik. Ansökningar om strukturfondsmedel är redan inskickade till Länsstyrelsen. Nu väntar man på svar.

I dag ligger Servicepunkten några kilometer utanför kärnan. Men redan i dag är lokalerna öppna för samvaro och fika. Servicepunkten kommer att hålla öppet 20 timmar/vecka.
-Hela bygden är välkomna hit! understryker Eva.

Sofie L Nilsson, Arvidsjaurs kommun och Bertil Degerlund, Hela Sverige ska leva, har deltagit i projektet med att skapa en servicepunkt i Moskosel:
-Vi hoppas att det ska komma loss medel för att gå vidare med det här konceptet, att bygga något riktigt fint för Moskoselsbygden - en unik servicepunkt i länet, sa Bertil och överlämnade blommar som en symbol för en "invigning light".

Det som talar för att Moskosel ska få ta dela av strukturfonsmedel är att byn uppfyller kraven på att ligga minst 31 kilometer från närmaste serviceort (Arvidsjaur 45 km).

På Servicepunkten kan man även kolla sitt blodtryck. tidigare sköterskan Eva hjälper gärna till. här är det Lena Johansson som får konstaterat att hennes tryck är perfekt! Foto Kent Norberg. 

-Det är 15 år sedan vi hade en affär i byn och en naturlig mötesplats. Måste ha varit konstigt för de som flyttat hit under åren att inte kunna träffa folk i byn utan att behöva gå runt och knacka på dörrar... Så det här vi försöker bygga upp nu behövs! säger Eva Granström.

-Vi har ju egentligen ingen service här annat än en mobil tankstation. Dessutom kan det inte vara miljömässigt bra att behöva pendla till Arvidsjaur flera gånger i veckan för att handla, gå på apotek, bibliotek med mera. Det bör tala för oss, anser bybon Britt-Inger Lindgren.

Sofie L Nilsson, landsbygdsutvecklare från Arvidsjaurs kommun, berättade att kommunbiblioteket sagt "ja" till en bokfilial i Servicepunkten. Böcker som byts ut med jämna mellanrum, baserat på önskemål från byborna. Även turistbyrån kommer att placera ut en del material och information:
-Kommunen håller med dator och skrivare, säger Sofie. 


Skriv ut: