VIP-gänget (Visit in Pjesker). Från vänster: Urban Salomonsson, Alva Grahn, Johan Sellbom, Ted Norén, William Brännlund och Daniel Lindberg. Foto Kent Norberg.
VIP-gänget (Visit in Pjesker). Från vänster: Urban Salomonsson, Alva Grahn, Johan Sellbom, Ted Norén, William Brännlund och Daniel Lindberg. Foto Kent Norberg.

"December är viktigaste tiden på året"

2021-12-10 13:44


Det är mycket jobb att hålla isbanorna släta och snöfria. 

Kung Bore har blivit en lynnig typ.
Vintrarna är inte som förut, snön tinar och smälter om vartannat:
-Men i år har det varit kanonförutsättningar, säger Johan Sellbom ägare av VIP (Visit in Pjesker).

För sjätte säsongen är Johan och hans team i full gång med att skapa miltals med isbanor på Pjeskersjön, för eventkunden ESC (European Speed Club):
-December är viktigaste tiden på året för att få bra iskvalitet på våra banor. I fjol var det ett elände i och med att isen bara hann bli fem centimeter tjock, innan snön började vräka ner i massor. Men den här säsongen har börjat bra med ihållande kyla och marginellt med snö.

Isbanor, Pjeskersjön. Foto VIP.

ESC, från Tyskland, återkommer även i år med totalt 30 sportbilar av märkena: Porsche och McLaren samt ett par Tesla, eftersom de börjat testa elbilar.

Deras kundkrets består till stor del av passionerade bilfantaster. Men även mångmiljonärer som reser världen runt för att köra sportbil på banor, sommar som vinter:
-Inte sällan är det tyska kändisar här på Pjeskersjön. Från Sverige har exempelvis Idoljurymedlemmen Anders Bagge varit här, säger Johan.

80 procent är återkommande kunder vilket medför att VIP:s banlayouter ändras varje vinter. ESC är med och bestämmer banorna. I vinter blir det freestyle- och repliker av olika Formel-1 banor.

  

Men hur går det till i stora drag, att göra banorna?
-När vi har layouten klar använder vi gps för att sätta ut plogkäppar, cirka 3000 stycken. Sedan börjar vi försiktigt med snöskoterbultarna för att komprimera snön. Nästa moment blir att borra tusentals hål (var tionde meter) längs banorna för att släppa upp vatten, som i sin tur "äter upp" snön och bygger is uppåt.

  
Ted Norén borrar hål för glatta livet för att vattnet ska trycka upp i hålet och "äta upp" snön. Foto Johan Sellbom.

Enligt Johan gäller det att borra hålen vi rätt tidpunkt:
-Ja, för när man väl borrat är det färdigbultat. Kommer det då massor med snö och isolerar isen kan det bli tajt med tidsfristen innan banorna måste vara färdiga.

Johan försöker därför hålla koll på väderprognoserna men poängterar att erfarenhet och magkänsla ändå är viktigast. När snön frusit och resten är bortslungat blir sista momentet att köra ut med isfräsen - för att få så släta banor som möjligt. 27 januari 2022 ska allt vara tipptopp. Då kommer nämligen ESC:s första kunder för säsongen och de förväntar sig fina banor som de kan sladda runt på i de muskelstarka sportbilarna:
-European Speed Clubs instruktörer är aktiva racingförare som deltar i stora tävlingar som LeMans och liknande, så det är hög klass på eventarrangemangen i Pjesker.Slutligen Johan, hur kom det sig att du startade företaget Visit in Pjesker?
-I dessa trakter är det ju vinter stor del av året och då är det inte så konstigt att snöskoter, hundspann, norrsken och liknande är sådant som vi kan sälja. Solsemester är ju lite svårt att marknadsföra i Pjesker, skrattar Johan och fortsätter:
-Men sportbilsevent på isbanor är intressant om man kommer från kontinenten!

Fotnot:
Kung Bore är en sentida personifikation av vintern och nordanvinden.


Skriv ut: