Sofie L Nilsson, Auktsjaur, deltar i arbetet för Byaringens bästa. Foto Kent Norberg.
Sofie L Nilsson, Auktsjaur, deltar i arbetet för Byaringens bästa. Foto Kent Norberg.

Byaringens mål är att skapa utveckling!

2021-06-14 10:18

Byaringen-byar förbinds av vägar och är ett nystartat byanätverk i Arvidsjaurs kommun:
-Ringen är en symbolik då byarna förbinds av E 45, grusvägar, och väg 94. Det är Moskosel, Lauker, Fjällbonäs, Rönnberg och byarna däremellan, säger Sofie L Nilsson, själv boende i Auktsjaur.

  • Föreningen startade 2018.

Syftet är att tillsammans skapa ett sammanhållande nätverk:
-Ju fler vi är, destom mer kraft har vi att påverka och utveckla byarna, säger Sofie

Enligt henne kan utveckling kan ske på olika sätt med olika innehåll. Exempelvis genom att gemensamt driva samhällsfrågor som är av stor vikt för företag och boende inom Byaringen. Men även via projekt, både tillsammans och enskilt av byarna.

I Lauker har en ställplats för husvagnar med omkringliggande faciliteter precis öppnat. Till hösten planeras en byadag som sedan årligen ska cirkulera inom Byaringen.

I Auktsjaur byggs för närvarande en boulebana vid kaféet:
-I sommar ska vi även arrangera barnfisketävling, baddag i Laxtjärnen - en jättefin badsjö. Det blir vidare barnbingo samt en hemlig aktivitet 25 juli. Boka in den dagen! tipsar Sofie och berättar vidare att man ska ta fram cykelslingor och nya utflyktsmål inom ramen för ett Leader Laplandprojekt.

Sofie säger att hon känner att föreningen påbörjat en positiv och fruktbar resa med samverkan mellan byar, företag och föreningar, som kan bli väldigt bra för framtiden. Tricket är att det man gör är förankrat i bygden och att det finns det förutsättningar för utveckling: 
-Det är jättekul med byasamverkan, säger Sofie som blivit invald i styrelsen för Hela Sverige ska leva.

Skriv ut: