Bra läskunnighet bland förskolebarnen på Tallbacka!

2023-05-11 09:21

Tummen upp för förskoleklasserna på Tallbackaskolan i Arvidsjaur, som uppvisar goda läs- och skrivresultat 2023. Foto Kent Norberg.

Förskoleklasserna på Tallbackaskolan uppvisar ett mycket bra läs- och skrivresultat:
-När vi flyttade förskoleklass till Tallbacka skapade vi bättre förutsättningar för samarbete med lågstadiet. Både vad gäller elever och pedagoger. Framför allt årskurs ett och tre, säger rektor Erika Jansson Lundberg.


För att inspirera förskoleklass att läsa, har bland annat elever från årskurs 3 genomfört högläsning för dem. Lärare som ska ta emot ettor har varit på veckovisa besök i förskoleklass. Detta för att inspirera och öka tryggheten:
-Men även för att redan från förskoleklass påbörja resan mot goda resultat i årskurs tre.

Vidare har förskoleklass arbetat mot tydligare uppsatta mål, vilket skapat god utveckling hos eleverna. 

-Sammanfattningsvis har vi med hjälp av en ny organisatorisk modell, och våra duktiga förskollärare i samverkan med specialpedagog, skapat en tydlig resultatförbättring i verksamheten.

Till hjälp har också varit att några förskollärare vidareutbildat sig i svenska och matematik.


Förskolebarnen: Vilja Eriksson, Hannes Lundqvist och Bosse Grahn, har alla tre tränat både i skolan och hemma på att läsa och skriva. Vilja gillar att läsa spännande böcker som exempelvis "Lasse-Maja". Killarna gillar allt från "monsterböcker" till Pockémon och Mindcraft. Bosse säger att han även läser dagstidningen ibland. 

Varför är det bra att kunna läsa?
-Man lär sig nya saker och kan läsa vägskyltar och annat, säger trion och får beröm av sina lärare.


Skriv ut: