Storbrand i Arvidsjaurs centrum!

2024-05-28 15:16


Livsmedelsbutiken Coop i Arvidsjaurs centrum står i lågor! Räddningstjänsten befarar att butiken inte kommer att kunna räddas. Foto Kent Norberg.

Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.


Kommuens krisledningsgrupp har nyligen tagit beslut att stänga grundskolorna i Arvidsjaur under morgondagen (onsdag). Detta på grund av branden i Coop och den mycket stora rökutvecklingen som breder ut sig över över samhället:
-Beslutet är till 99% klart. Men vi vill ändå avvakta och se hur rökutvecklingen påverkar lite senare i kväll, säger kommunchefen Lena Ruth.


Blir det skolstängning kommunen kommer i så fall att ordna med tillsyn av förskolebarnen samt de i skolan som behöver tillsyn.

Information om eventuell skolstängning och tillsyn kommer att finnas under kvällen i Schoolsoft. (I det verktyget nås föräldrar till barnen i skola och förskola.)Även brandflyget uppges hjälpa till med att släcka branden. Inga personskador ska ha uppstått. Coop har aktiverat deras krisledning för att se vad som finns för att hjälpa deras personal. 
-Fokus ligger nu också att hitta alternativa sätt att förse kommunen med livsmedel, säger Tomas Hansson, VD Coop Norrbotten till P4 Norrbotten.

Coop var i färd med att bygga ut butiken när branden uppstod.  
Räddningstjänsten har lyckats rädda den tätt intilliggande fastigheten: Husbutiken/Länsförsäkringar.

Kommunledningen har suttit i krismöte under eftermiddagen och de har beslutat att evakuera skolorna i Arvidsjaur.


 

Råd vid stor rökutveckning:

När ska man söka vård?

  • Andningssvårigheter, bröstsmärtor, svår hosta, påtaglig trötthet eller orkeslöshet.Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning eller om du är osäker på vart du ska vända dig. Vid akuta besvär – ring 112. 
  • Att andas in rök är aldrig nyttigt, men risken att få bestående skador är liten.

Om du drar in sot i lungorna – är det farligt?

  • Om du är nära en brand och andas in tjock rök får du i dig sotpartiklar som är retande för luftvägarna. Särskilt personer med lungsjukdom kan få besvär av detta.

Om du har KOL, allergi, hjärtsjukdom eller astma – är röken farlig?

  • Du kan påverkas mer av röken och få besvär med bröstsmärtor eller andfåddhet. Därför är det viktigt att du tar dina läkemedel enligt ordination och stannar inomhus. För barn med astma är det precis som för vuxna att de är mer känsliga. Kontakta läkare om ditt barn får ökade besvär.

Du har ett spädbarn. Vad ska du tänka på?

  • Spädbarn, barn under 1 år, är generellt känsligare i sina andningsvägar än större barn och vuxna. Det är bra om du i möjligaste mån kan undvika att utsätta spädbarnet för brandröken. Rådet är att hålla sig inomhus med stängda fönster. Om du är gravid kan ditt barn inte skadas av brandröken.

Kan du äta livsmedel som har kommit i kontakt med röken?

  • Livsmedel påverkas inte.

Påverkas dricksvattnet?

  • Enligt Livsmedelsverket ska du inte dricka vatten som har tydlig främmande lukt eller smak. Har du frågor om ditt dricksvatten, kontakta miljökontoret i din kommun.

Källa: 1177.se


Skriv ut: