Personalen på Fridhemsskolan firade topplaceringen, i Koladas mätning, med tårta på fredagens morgonmöte. På bilden syns: Eva-Lotta Brandén, Rickard Kjällander och Karin Andersson. Foto Kent Norberg.

Arvidsjaurs niondeklassare - topp nio i Sverige!

2019-10-09 15:16

Från en botten till toppen – på drygt två år! Fridhemsskolans niondeklassare har gjort en kopiös höjning när det handlar om avgångsbetygen:
-Det känns fantastiskt roligt att det som vi påbörjade redan 2013/2014 nu ger resultat, säger förre rektorn Leif Carlsson.

Fridhemsskolan har nämligen i Koladas skolundersökning klättrat från bottenskiktet till att nu ligga på niondeplats i Sverige.

  • De olika betygsklasserna A-E, ger var för sig ett visst antal poäng. Poängen räknas samman till ett meritvärde.


Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Kristina Taimi, berömde lärarkåren vid fredagens morgonmöte för deras långsiktiga arbete, som nu givit resultat i senaste mätningen:
-Ni har gjort ett fantastiskt jobb igen. Flera av eleverna som började i årskurs 7 med låga betyg hade höjt sina betyg när de gick ut grundskolan i våras.

 
Arkivbild på Fridhemsskolans personal.

Förre rektorn Leif Carlsson berättar att Fridhemsskolan tog fram en åtgärdsplan när de såg att meritvärdet började sjunka:
-Först tappade vi pojkarna och året därpå även flickorna... 


Till saken hör även att vid en liten skola slår värdena i mätningarna rätt fort, upp eller ner. Men generellt handlade planen om att motivera eleverna att kämpa vidare och inse betydelsen av bra betyg:
-Kollegialt lärarutbyte har varit en framgångsfaktor i arbetet med att lyfta oss tillbaka till toppen av landets skolor.

Men även tvålärarsystem i de tyngre ämnena, exempelvis fysik och matte, anses ha givit frukt:
-Något som utförts inom budgetramen, förtydligar Leif.

  • Högre intagningspoäng till gymnasieprogrammen har också motiverat till studieresultatet.-Nu handlar det om att hålla i det här, säger Frihemsskolans nuvarande rektor Christin Westerberg, som är enig med Leif om vikten att vara uppmärksamma på nationella proven i årskurs 3. Detta för att kunna rätta till eventuella problem redan i de lägre åldrarna. 

Fridhemsskolans avgångselever hade vid tidigare mätning 197, 3 i meritvärde. Vilket medförde ras ner till bottenskiktet av landets 290 kommuner. Men vid årets mätning (2017-2019) har Arvidsjaur klättrat upp till toppen, närmare bestämt 9.e plats i landet med meritvärdet 251,7 poäng av totalt 340 möjliga.


 


Skriv ut: