Region-10 planerar att inleda en serie försök att öka inlandets dalande befolkningsmängd, genom att släcka ned elnätet under 24 timmar.

Region-10 släcker ner elnätet för att främja barnafödandet!

2021-04-01 07:00

April, april!
Vi kan avslöja att nyheten om att Region 10 tänkte släcka ner elnätet, för att främja barnafödandet, är ett gemensamt aprilskämt bland kommunerna som är med i Region 10. Hoppas att ni tyckte att det var roligt...

Fakta: Region 10 är ett samverkansnätverk för Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele. Dessa kommuner samarbetar i sex utpekade fokusverksamhetsområden: skola, omsorg, näringsliv, ekonomi, HR och kommunikation.

//Glad påsk!"


I mitten av juni, lagom till när värmen och ljuset är tillbaka, planerar Region 10 att inleda en serie försök att öka inlandets dalande befolkningsmängd, genom att släcka ned elnätet under 24 timmar.

Våra kommuner har de senaste åren sett en nedåtgående trend gällande antalet invånare. Ny data från Skellefteå Universitet visar att barnafödandet alltid ökar cirka 9 månader efter större strömavbrott. Vi nu ser en möjlighet att dra nytta av denna forskning.

Åtgärden genomförs i samarbete med samtliga kommuner i Region 10, som just nu för tekniska samtal för att försöket ska kunna genomföras:
-Vi ser detta som ett försök att dra nytta av ny forskning för kommunernas bästa, samtidigt som vi vill visa solidaritet för våra vänner i södra Sverige som har elbrist, säger Sara Lundberg, kommunalråd i Arvidsjaurs kommun.


Skriv ut: