På onsdagen invigdes Fortifikationsverkets första egna kommunikationscentral för Rakel. Från vänster Fredrik Ehrenkvist, Maria Larsson chef för servicecenter och Lars Vennerberg, biträdande sambandsansvarig.
På onsdagen invigdes Fortifikationsverkets första egna kommunikationscentral för Rakel. Från vänster Fredrik Ehrenkvist, Maria Larsson chef för servicecenter och Lars Vennerberg, biträdande sambandsansvarig.

Satsar på robustare kommunikation

2021-01-20 16:08

På onsdagen invigdes Fortifikationsverkets första egna kommunikationscentral för Rakel:
-Rakel bidrar till stärkt krisledningsförmåga och en förbättrad arbetsmiljö i driften, säger Maria Larsson, chef för servicecenter.

För att Rakel ska fungera fullt ut är det viktigt med en kommunikationscentral (KC) som kan stödja den operativa verksamheten och skapa ökad säkerhet för medarbetarna. Exempelvis vid ensamarbete på skjutfält, flygplatser, i skärgårds- och fjällmiljö:
-Det känns bra att när någon larmar finns det alltid någon som bevakar och tar emot larmet. Så har det inte varit fram tills i dag, då det inte funnits någon passning, säger Lars Vennerberg, biträdande sambandsansvarig.

På SC (Servicecenter) Fortifikationsverket Arvidsjaur finns elva anställda, varav sex av dem kommer att turas om att bemanna den nya kommunikationscentralen, som ska serva hela förvaltningen i Sverige:
-De har genomgått en särskild KC-utbildning vid Ledningsregementet i Enköping, säger Maria Larsson.

Fakta:

  • Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem för robust kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter och inom totalförsvar.
  • Systemet har en unikt hög drifttillförlitlighet och täcker 99,84 procent av Sveriges befolkning och 95 procent av landets yta, undantaget fjällvärlden.
  • systemet används av 600 organisationer som arbetar med allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Alla landets länsstyrelse, kommuner och regioner är anslutna till Rakel.
  • Rakel står för RAdioKommunikation för Effektiv Ledning.

-Genom att vi på Fortifikationsverket nu infört Rakel har vår operativa förmåga stärkts, där tillgång till robust kommunikation är avgörande, säger Maria Larsson, chef för servicecenter i Arvidsjaur.


Skriv ut: