AJB kan få regementsstatus igen

2019-01-10 09:00

T.f näringslivschefen Peter Manner och nya kommunalrådet Sara Lundberg, informerades av jägarbataljonschefen Mathias Holmqvist (mitten) om utbildningsplattformens verksamheter och mål. 


I Försvarsmaktens perspektivstudie kan man läsa att det finns ett ökat behov av jägarbataljoner, och då bör AJB vara en "lågt hängande frukt", som bataljonschefen Holmqvist uttryckte sig under onsdagens information:
-Alla faciliteter finns ju kvar i toppskick sedan K4-tiden, då vi utbildade en jägarbataljon med cirka 600 soldater per år.

Visste ni att jägarbataljonen är Arvidsjaurs kommuns näst största arbetsgivare? Med cirka 300 försvarsmaktsanställda är de tvåa efter kommunen.

På den ändamålsenliga, och fortfarande väldigt välvårdade, utbildningsplattformen finns 752 bäddar. K4, som det hette när det var eget regemente förr, byggdes som en "häst". Med huvud (kansli), kropp (matsal, sporthall, entré mm) och fyra ben (skvadronerna) samt svans (sjukhus).
Lokalfördelningen ser inte riktigt ut så idag i och med att verksamheten minskat sedan 1980 och andra statliga verksamheter huserar under samma tak.

  

Det som inte ändrats sedan byggåret för 38 år sedan är gummimattan som löper genom hela byggnaden, från huvud till svans. Trots att tusentals kängor trampat där genom åren, är det fortfarande samma matta. Och den ser ut som ny än. Vittnar om kvalitét och bra underhåll, något som för övrigt gäller hela anläggningen.

Jägarbataljonen i Arvidsjaur utbildar Försvarsmaktens främsta soldater för strid på djupet. Att bataljonen är på tal att återfå statusen som regemente är kanske inte helt förvånande med tanke på omvärldsläget. Inte minst då i Arktis. En hot spot, där smältande isar tinar fram nya farvatten och naturfyndigheter, som väcker stormakternas intresse. 

För närvarande utbildas 129 värnpliktiga rekryter vid AJB, i det nya systemet. Totalt 85 yrkesofficerare varav 25 är kvinnor.

Vad är det för personer som söker sig till jägarbataljonen?
-Det är främst högpresterande personer, som vill mer än andra och utmana sig själva. Vi bryter inte ner rekryterna utan bygger vidare på redan kreativa människor. 

 


Skriv ut: