Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 8 personer i Norrbottens län. Arkivbild Kent Norberg.

Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 8 personer i Norrbottens län

2020-11-23 13:32

Publiceringsdatum: 23 november 2020

Från och med den 24 november 2020 gäller en gräns på max 8 personer även vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som har sittande deltagare.

Landshövding Björn O. Nilsson har fattat beslutet efter samråd med Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, och mot bakgrund av den senaste tidens ökade smittspridning av covid-19 i länet.

Regeringen har tidigare beslutat att det från och med den 24 november är förbjudet att ordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Undantaget är begravningsgudstjänster, urnsättningar och motsvarande arrangemang som kan genomföras om antalet deltagare inte är fler än 20 personer.

I regeringens beslut undantas även allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare. För sådana arrangemang har regeringen beslutat om en gräns på 300 deltagare, men Länsstyrelsen har möjlighet att fatta regionala beslut om hur många deltagare som är tillåtna. Sedan den 10 november har en gräns på 50 deltagare gällt i Norrbotten. Det beslutet ändras från och med den 24 november till 8 deltagare.

-Det här beslutet har vi tagit med anledning av att antalet smittade i Norrbotten fortsätter att öka. Läget är allvarligt och nu måste alla göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen, säger Björn O. Nilsson, landshövding i Norrbottens län.

Länsstyrelsen i Norrbottens beslut gäller tills vidare.


Skriv ut: